2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Túlélve Bolíviát

Következik:

CPAC Magyarország 2024 03:40

Vádat emeltek Mengyiék ellen

2017. április 25., kedd 09:18, frissítve: kedd 16:07

Vádat emelt a Központi Nyomozó Főügyészség Mengyi Roland és társai ellen.

A kormánypárti politikus ellen még tavaly indult eljárás befolyással való üzérkedés, valamint költségvetési csalás kísérletének gyanújával, miután a 168 Óra megírta, hogy Mengyi kenőpénzért cserébe szervezhetett uniós pályázatokat. A fideszes képviselő mentelmi jogát Polt Péter legfőbb ügyész indítványára a parlament tavaly szeptemberben függesztette fel.

„A vádirati tényállás szerint dr. Mengyi Roland és társai elhatározták, hogy szociális szövetkezetek számára EU-s forrásból származó pályázatot írjanak ki maguknak, majd az azon elnyerhető összeget jogellenesen saját maguk megszerezik. A vádlottak a szövetkezeti pályázatok útján összesen közel félmilliárd forint költségvetési támogatást kíséreltek megszerezni. A pályázatokat – a befogadási feltételek nem teljesítése, illetve a pályázati kérelmek formai hibái miatt – elutasították, így vagyoni hátrány nem keletkezett. A dr. Mengyi Roland országgyűlési képviselő terhére rótt bűncselekmények büntetési tétele – a halmazati szabályok szerint – 5 évtől 15 évig terjedő szabadságvesztés” – közölte Simon Richárd, a Központi Nyomozó Főügyészség helyettes szóvivője.

Ártatlannak tartja magát Mengyi Roland, a fideszes képviselő a Hír Televíziónak adott exkluzív interjújában azt mondta: nem kérték arra, hogy lépjen ki a pártból. Véleménye szerint párttársainak nem jelent tehertételt majd a kampány során.

A fideszes politikus ügyvédje, Futó Barnabás a sajtóból értesült a vádemelésről. A jogász elmondta, védencével jelenleg a vádiratra várnak, és a védelem stratégiáját majd csak ezután tudják kialakítani.

A jéghegy csúcsának nevezte a Voldemort-ügyet a Jobbik elnöke. Vona Gábor szerint Mengyi Roland ügye sorozatot indíthat el a Fideszben. „Mengyi Roland egy dologban különbözik a Fidesz vezetésétől és a Fidesz több politikusától: hogy ő lebukott. Kizárólag ennyi a különbség, úgyhogy ebben az értelemben ez a jéghegy csúcsa. Ha Mengyi Rolandot kizárják, és az igazságszolgáltatás vele szemben elvégzi, amit el kell, akkor még nagyon sok kilépővel kell számolnia a Fidesznek” – vélte a Jobbik elnöke.

Előzmények

Gyanúsított lett Mengyi Roland, a Voldemort néven emlegetett fideszes országgyűlési képviselő.

A politikust különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, bűnszövetségben, bűnsegédként elkövetett költségvetési csalás kísérletével és vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedéssel gyanúsítják. A kormánypárti képviselő kihallgatása mintegy négy órán át tartott.

Mengyi a Hír TV-nek: Nem gondoltam át

Inkább az eredményekre, és nem a botrányokra koncentrálna a csalássorozat ügyében meggyanúsított, Voldemort nagyúr néven ismertté vált kormánypárti politikus.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!