2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:00

Tuzson elárulta, hogy mire utalt Lázár

2015. október 8., csütörtök 14:32, frissítve: csütörtök 16:40

Táncsicsig vezette vissza a tolvaj fideszesekről és szocialistákról szóló miniszteri érvelést a kommunikációs államtitkári szék várományosa. Tuzson Bence szerint Lázár János voltaképpen azt szerette volna szavaival alátámasztani, hogy a föld azé legyen, aki megműveli. Rogán Antal miniszterelnöki kabinetfőnök nem vállalkozott a lázári érvelés értelmezésére.

Rendszeresen meghívta a múltban az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának ellenőrző albizottsága a kancelláriaminisztert és a földművelésügyi minisztert. A testület tagjai az állami földek bérbeadásáról, illetve privatizációjáról kérdezték volna Lázár Jánost és Fazekas Sándort, akik rendre távol maradtak. Október 6-án kivételt tettek, és mindketten elmentek az ülésre. Lázár János nemcsak szocialista, de fideszes tolvajokról is beszélt, amikor a földeladás mellett érvelt.

„Van, aki az állami vagyont védi, hogy az tartósan megvédendő érték. Bár nem élünk vele, nem gazdálkodunk rajta, és nem szedünk piaci bérleti díjat, azért jó, ha ezt tudják. Eladtuk az összes mezőgazdasági cégünket, rég túl vagyunk már a gazdálkodáson. Nem csinálja a magyar állam. Miért nem? Mert nem tudott gazdálkodni, mert szétlopták, ellopták és szétcsalták az állami mezőgazdasági cégeket. Kinek kell ez a világ? Hogy ezen a pár százezer hektáron elkezdjünk gazdálkodni, s amikor szocialista kormány van, a szocialista menedzsment lopja szét, mikor meg Fideszes kormány van, akkor a Fideszes menedzsment lopja szét? Ez a világ kinek kell?” – tette fel a kérdést Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A miniszterelnök kabinetfőnöke nem kommentálta Lázár János szavait. „Nekem az a magánvéleményem, hogy egyébként a földek akkor vannak jó kézben, ha azok tulajdonolják őket, akik megművelik, ezért támogatom a kormánynak azt az elképzelését, és támogatja a Fidesz-frakció is, amelynek az a lényege, hogy a gazdák kezébe kell adni” – hangsúlyozta Rogán Antal.

Segített viszont értelmezni a Hír TV-nek a kancelláriaminiszter érvelését a Fidesz-frakció szóvivője, aki a kommunikációs államtitkári szék várományosa. Tuzson Bence a reformkorig nyúlt vissza, és idézte Táncsics Mihályt, aki már 1848 előtt is azt hirdette, hogy azé a föld, aki megműveli.

– De ha szétlopják a fideszesek, szocialisták?
– Hát, összességében nem arról van szó, hogy itt rossz gazdája vagy jó gazdája lenne ennek a földnek, hanem ki a legjobb gazdája, és úgy gondoljuk, hogy a legjobb gazdája ennek a földterületnek természetesen az, akinek a kezében van, aki megműveli. És ezért a kis földbirtokosokat kell Magyarországon támogatni.
– Mondhatjuk, hogy ez szerencsétlen megfogalmazás volt a miniszter úrtól?
– Olyan megfogalmazás volt a miniszter úr részéről, amely erről az oldaláról fogta meg, de egyébként arra utalt, hogy annak a kezében van a legjobban a föld, aki egyébként meg is műveli.

Tuzson Bence óvott az általánosítástól, szerinte nem szabad úgy értelmezni a kancelláriaminiszter szavait, hogy minden állami vállalatot szétlopnak a vezetők.

Az ellenzéki pártok mellett a Fidesszel szövetséges kisgazdák sem bíznak a földlicitek törvényességében. A Jobbik feljelentést tesz az ügyben. Bővebben>>>

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!