2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Tragédia: nyomozást indított a veronai államügyészség

,

2017. január 21., szombat 15:42, frissítve: kedd 12:43

Nemzeti gyásznapot rendelt el hétfőre a kormány az olaszországi buszbaleset miatt. A tragédiának 16 magyar áldozata van, egy budapesti diákcsoport szállította a jármű, ami éjfél körül egy felüljárónak ütközött Verona és Velence között az autópályán. Az érintett magyar személyszállító cég illetékese a Hír Tv-nek azt mondta: két magyar sofőrrel indultak útnak. A baleset okát még vizsgálják, a veronai államügyészség nyomozást indított.

Teljes terjedelmében lángolt a magyar diákokat szállító busz Velence és Verona között az autópályán. A sofőr éjfél körül veszítette el uralmát a jármű felett, amely szalagkorlátnak, majd egy felüljáró pillérének csapódott. Ezután kigyulladt a busz.

Az olasz rendőrség legutóbbi közlése szerint tizenhatan égtek benn az autóbuszban. A külügyminiszter közlése szerint egy sérültet mesterséges kómában tartanak, mert életveszélyes állapotban van, tizenketten súlyos, és tizenhárman könnyű sérüléseket szenvedtek.

A baleset okát még vizsgálják, de több szemtanú, köztük egy kamionos is azt állítja, hogy gond volt a busz kerekével.

Kitüntették őket
Kormányzati kitüntetést is kapott a buszos cég – vette észre az MNO. A portál arról ír: az érintett vállalkozás kapta meg a 2011-es Az Év Buszos Személyszállítója díjat. A kitüntetést és az oklevelet Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter adta át 2012-ben.

„Egyrészt hallottuk a hírekben, hogy az olasz nyomozóhatóság kihallgatja a kamionost. Nagyon fontos, hogy ez a vész, ez a műszaki hiba mennyire volt látható, és mennyire kellett megakadályozni vagy jelezni. Ez fontos kérdés a vizsgálatnál. A másik fontos kérdés, hogy ez a műszaki hiba miből ered. Hogyha ez olyan műszaki hiba, amely már az elinduláskor felismerhető, akkor a magyar jog szerint felvethető a foglalkoztatás körében elkövetett veszélyeztetés nevű bűncselekmény. Ez nem közlekedési bűncselekmény, de kapcsolódhat hozzá” – mutatott rá Borbély Zoltán közlekedési és biztosítási szakjogász.

A buszon a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium diákjai utaztak. „Alapvetően a diákjainkból szerveződik egy ilyen busznyi közönség. Az iskolában folyik a tanítás, miközben a harminc-harmincöt gyerek távol van, aztán ők majd pótolják a lemaradásukat. Amennyiben a buszon és a táborban van hely, akkor vagy régi diákok, vagy egyéb vendégek velük szoktak tartani” – nyilatkozta a Hír TV-nek Jáki Gábor intézményvezető-helyettes.

Gyertyát gyújtanak

Az intézmény előtt már sok gyertyát gyújtottak. „Hajnali egy körül történt, félálomban voltak, illetve aludtak az emberek. Az egyik lány arra kelt, hogy lángokban áll a busz, és beszorult a két ülés közé, a busz felső polcrésze pedig beesett mellé. Az ablakon kellett kiszedni. Betörték a diákok az ablakokat, fejjel-kézzel, mindennel próbálkoztak, és úgy menekítették ki egymást” – mesélte az intézmény egyik diákja.

Fotó: MTI

A balesetről nyilatkozott a Hír Televíziónak Palkovics László oktatási államtitkár, aki délelőtt személyesen kereste fel a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnáziumot.

Az Országos Mentőszolgálat munkatársai repülővel és négy mentőautóval indultak el a veronai buszbaleset sérültjeihez.

Csapdába estek

Közben a balesetről nyilatkozott Magyarország milánói főkonzulja a helyi sajtónak. „Kábult állapotban vannak. Azt mesélték, hogy akkor történt a baleset, amikor aludtak. Az ütközés erejére ébredtek fel. Azt látták, hogy a busz első részében felcsaptak a lángok, amelyek aztán nagyon gyorsan továbbterjedtek. Az oszlop, amelybe belerohant a busz, a menekülés útjában állt, csapdába ejtette az utasokat” – mondta Timaffy Judit.

Segítség lehet

A tragédiát túlélő diákok, szüleik, hozzátartozóik, társaik számára most a legfontosabb, hogy együtt legyenek, megosszák egymással a gyászt – nyilatkozta a Hír TV-nek Gotthardt Zsóka klinikai pszichológus. A szakember szerint ez segíthet az őket ért hatalmas trauma elviseléséhez és feldolgozásához.

„Ez nagyon nagyon nehéz a szakemberek számára is természetesen. Úgy gondolom, hogy ha csak lehetséges, akkor érdemes elővigyázatosan bánni ezzel, biztosítani mondjuk azt, hogy legyen valaki azzal, akivel éppen a hírt közöljük. A legfontosabb szabály, hogy legyen vele valaki, aki odafordul, aki meghallgatja, aki ezekben a sokkoló percekben egyszerűen támaszt nyújt; nem vigasztalja, csak jelen van” – hangsúlyozta Gotthardt Zsóka.

Gondatlanságból elkövetett

A veronai államügyészség gondatlanságból elkövetett, több ember halálával járó közúti baleset okozása miatt ismeretlenek ellen indított nyomozást. Tájékoztatásuk szerint tisztázni próbálják, ki felelős a tragédiáért, és késznek mutatkoznak találkozni az áldozatok rokonaival, valamint kapcsolatba lépni a magyar hatóságokkal.
Angela Barbaglio, az egyik vezető helyi ügyész az ANSA olasz hírügynökségnek elmondta: rendkívül nehéz kinyomozni, milyen okok vezethettek a tragédiához, és bonyolítja a vizsgálatokat, hogy nem könnyű azonosítani az áldozatokat. Tisztázni kellene, hogy mi is történt egyáltalán, hiszen a baleset részletei sem ismertek, még azt sem tudni pontosan, milyen összefüggés volt az ütközés és az utána rögtön bekövetkezett, a vélhetően gázolajjal működött buszt tönkretevő tűz között. Az igazságügyi tisztségviselő szerint rekonstruálni kellene a Franciaországból indult jármű egész útját, akárcsak azt, hogy a sofőrök mikor váltották egymást.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!