2024. 05. 12. Vasárnap Pongrác napja
Jelenleg a TV-ben:

Poltikai hobbista

Következik:

Vezércikk 04:00

Továbbra sincs áram 44 településen

2013. március 18., hétfő 10:19, frissítve: hétfő 14:39

Továbbra sincs áram 44 szabolcsi településen a megyei katasztrófavédelem hajnali összesítése szerint. A helyreállításban részt vevőknek meg kell küzdeniük a változékony időjárással is.

A katasztrófavédők éjjel is dolgoztak az ellátás helyreállításán, de a munkát a nehéz terepviszonyok hátráltatják. Az E.ON emberei éjszaka rakták le a villanyoszlopokat Nyíregyháza külterületére, ahonnan 28 speciális munkacsoport szállította tovább. Azokról a helyekről, ahol már visszakapcsolták az áramot, átszállítják az aggregátorokat a még áram nélküli településekre. A jegyző vasárnap egyébként rendkívüli iskolai szünetet rendelt el azokon a településeken, ahol ma reggelre sem tudják helyreállítani a szolgáltatást, így 16 megyei település 23 oktatási-nevelési intézményében nincs tanítás. A megyében melegedőket nyitottak, a lakók élelmezését az Ökumenikus Segélyszervezet segíti az E.ON pénzügyi támogatásával.


Az észak-magyarországi áramszolgáltató már helyreállította az áramellátást. Közleményük szerint sikerült újra villamos energiával ellátni valamennyi érintett bodrogközi, taktaközi és más borsodi települést. Az összesítés szerint a viharban összesen 103 kilométeren 54 helyszínen történt meghibásodás. Az E.ON viszont csak estére tudja helyreállítani a főbb gerincvezetékeket. A Tiszántúli Áramhálózati Zrt. Igazgatóságának elnöke a Hír TV-nek azt mondta, keddre már csak a kisebb kilowattos hálózatok javítása marad. Mező Csaba hozzátette, jelenleg 16 600 háztartásban nincs még ellátásuk.

– Versenyfutás az időjárással – így összegezte az elmúlt éjszakát a Hír TV tudósítója Kótaj településről. Hétfő hajnalban még jól lehetett gyalogosan közlekedni a szántóföldön, viszont ha nap közben jön a felmelegedés, az jelentősen megnehezítheti a helyreállítási munkálatokat. A katasztrófavédelem szakembereinek elképesztően rossz körülmények között kell megfeszítve dolgozniuk. Kótaj településen 1250 háztartásból 138-ban volt mindössze áramszolgáltatás. Hétfőn a gyerekek nem mentek iskolába, a polgármester abban bízik, hogy ma estére már minden otthonban lesz áram. A településen továbbá komoly gondot jelent az élelmiszer megmentése – jelentette a Hír TV tudósítója.

Hat megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést

Elzárt település már nincs, és egyre kevesebb a hó miatt járhatatlan utak száma is az országban. A közútkezelő éjjel is dolgozott az utak tisztításán. A reggeli összesítés szerint már csak nyolc alsóbbrendű mellékút járhatatlan Komárom-Esztergom megyében a korábbi hófúvások miatt. Az Országos Meteorológiai Szolgálat közben 6 megyére adott ki elsőfokú, azaz sárga figyelmeztetést az ónos eső miatt. A közútkezelő arra kéri a közlekedőket, hogy az érintett útszakaszon óvatosan vezessenek.

Mindenkinek látnia kell a saját felelősségét

A kormányszóvivő szerint százszázalékosan teljesített a katasztrófavédelem, a rendőrség a tűzoltóság és a mentők a közutakon. Giró-Szász András a Kossuth rádió 180 perc című műsorában hozzátette: az elmúlt három napban váltott műszakban csaknem 30 ezer hivatásos vett részt a mentésben. A kormányszóvivő szerint emellett kedden, szerdán és csütörtökön folyamatosan adtak ki figyelmeztetéseket az állami szervek, a Belügyminisztérium szervei és a meteorológiai szolgálat is. Giró-Szász András, aki szintén az autópályán vesztegelt, úgy fogalmazott: mindenkinek látnia kell a saját felelősségét is, hogy annak ellenére indult útnak, hogy hallotta a figyelmeztetéseket.

Terepszemlét tartott Orbán és Pintér

Orbán Viktor miniszterelnök és Pintér Sándor belügyminiszter személyesen is tájékozódott az elmúlt napok rendkívüli helyzetéről az országutakon. Bővebben >>>

Tizenhárman hűltek ki az ünnepi hétvégén

Három balesetben hárman haltak meg a hosszú hétvégén az utakon. Az Országos Rendőr-főkapitányság összesítése szerint a hétvégén összesen 71 személyi sérüléses baleset volt, 27 súlyos, 41 pedig könnyű sérüléssel végződött. Adataik szerint a három napban 13 ember halt meg kihűlésben. Az ünnepi hétvégén a rendőrök csaknem 400 bűnözőt fogtak el.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!