2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:35

Toronytűz: mintegy 70 embert továbbra sem találnak

2017. június 16., péntek 16:05

Már legkevesebb harminc halálos áldozata van a londoni toronyháztűznek, jelentette be a brit rendőrség. A halottak száma valószínűleg növekedni fog. A hatóságok szerint nem biztos, hogy minden áldozatot sikerül megtalálni és azonosítani. Eddig nem találtak bizonyítékot arra, hogy gyújtogatás történt.

Továbbra sem lehet tudni, hogy pontosan hány áldozata van a szerdai tűzvésznek. Mintegy hetven embert továbbra sem találnak. A 127 lakásos házban közel hatszázan éltek. A tűzoltók most különlegesen kiképzett kutyákkal és drónokkal kutatják át az épületet, amely a tűzvész ellenére nem dőlt össze.

A megtalált áldozatok közül hatot sikerült azonosítani. Egyikük egy szíriai menekült, Mohammed Alhajali, aki 2014-ben érkezett Nagy-Britanniába, és mérnöknek tanult. A toronyház 14. emeletén lakott bátyjával együtt, akit a tűzoltók kimentettek.

„Hátranéztem, és nem láttam az öcsémet. Mondtam, hogy hol van az öcsém, az öcsém? A többiek már mentek le a lépcsőn. Aztán kimentem, felhívtam őt telefonon, és azt kérdeztem: hol vagy? Azt válaszolta, hogy a lakásban. Erre azt kérdeztem, hogy miért nem jöttél ide, a tűzoltók kihoztak minket, és azt hittem, te is velünk vagy. Erre azt mondta, hogy nem, engem senki sem hozott ki. Azt kérdezte, hogy miért hagytál itt? Azt mondtam, hogy nem hagytalak ott. Azt hittem, hogy kimentették velem együtt. De nem vitték ki, hanem otthagyták” – nyilatkozta az egyik áldozat testévre.

A Scotland Yard is vizsgálatot indított, a tűz oka azonban még nem ismert. Vizsgálják a tavaly befejeződött felújítást, a szakértők azt próbálják kideríteni, hogy mennyire volt tűzálló azoknak a hő- és esőszigetelő burkolóelemeknek az alapanyaga, amelyeket a renoválás során használtak.

A környéken lakók már a saját házaikat is féltik. „A mi háztömbünket hamarosan felújítják, és ha ezt teszik, mi is úgy végezzük majd, mint a leégett torony. Nem az épületek külsejére, hanem a biztonságára kellene költeni a pénzt. Nincsenek például tűzjelző berendezések, ezt mondták azok a marokkói emberek, akik ott élnek” – fogalmazott egy környékbéli.

A leégett toronyház több mint negyvenéves volt. Nagy-Britanniában négyezer hasonló toronyház épült a 60-as, 70-es években. A kormány elrendelte az összes ilyen épület tűzbiztonsági felülvizsgálatát.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!