2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Sajtóklub 08:05

Tízezer ukrán vendégmunkás jöhet jövőre

2016. szeptember 22., csütörtök 11:42, frissítve: péntek 16:14

Tízezer számra érkezhetnek a közeljövőben ukrán vendégmunkások Magyarországra. A Heti Válasz azt írja: az ehhez szükséges jogszabályokat a legnagyobb csendben módosította a kormány.

Tartós munkavállalás esetén csokot is igényelhetnek, nyár óta pedig már munkavállalási engedélyt sem kell kérniük, ha valamilyen hiányszakmában akarnak dolgozni. Egy júliusi jogszabálymódosítással a kormány létrehozta a szomszédos ország állampolgára kategóriát, így kedvezőbb a helyzetük a munkavállalásnál, mint például egy szírnek vagy egy afgánnak. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a munkaerőhiányról nemrég arról beszélt: átmenetileg lehetővé kell tenni, hogy a hiányszakmákban külföldiekkel töltsék fel a betöltetlen állásokat.

Az LMP felhívta a figyelmet arra, hogy a kormány egy salátatörvény segítségével már májusban meghozta a jogszabályt,  aminek segítségével megkönnyítik a cégek számára a külföldi vendégmunkásoknak a tömeges és szervezett, Magyarországra való behozatalát.

„Szeretném megjegyezni, hogy ez egy salátatörvény volt, abban bújtatták el az egyes migrációs tárgyú törvényekről szóló salátatörvényt, és leginkább annak a végrehajtási rendeletébe bújtatták el azt a jogszabályt, amiben különböző csókos cégeknek lehetővé válik az, hogy könnyített eljárásban, tömegesen tudják ide behozni külföldről a munkaerőt Magyarországra” – mondta el a párt társelnöke, Szél Bernadett.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!