2024. 05. 18. Szombat Erik, Alexandra napja
Jelenleg a TV-ben:

Szélesvásznú történelem - Egy bolond százat csinál

Következik:

Híradó 23:00

Támad a víz, családokat kellett kitelepíteni

2013. április 3., szerda 19:05, frissítve: péntek 12:48

Házakba tört be a víz két helyen is az országban. Az újabb esőzések miatt áradnak a folyók, a belvízzel elöntött területek nagysága pedig két nap alatt 30 ezer hektárral nőtt. Meteorológia riasztás már nincs az országban.

Házakba is betört a belvíz több településen. Fejér megyében Úrhidán, Székesfehérváron és Móron is családi házak pincéjébe tört be a víz, utóbbi településen két családot kellett kitelepíteni. A Somogy megyei Fonón egy ember, a Bács-Kiskun megyei Kunszentmiklóson öt ember hagyta el otthonát, itt egy csecsemőt is el kellett szállásolni. A lakók egész éjszaka szivattyúztak, de a házfalak is feláztak.

„Két családot kellett ideiglenesen elhelyezni, az egyik kéttagú család, a férfi mozgássérült, tolószékes, őt egy közeli szükséglakásban helyzetük el, a másik család háromtagú, ott egy pici, nyolchetes újszülött van, őket önkormányzati bérlakásban tudtuk elhelyezni – közölte Bődi Szabolcs, Kunszentmiklós polgármestere. Hozzátette: úgy tűnik, hogy a lakások nincsenek veszélyben.

A nagyobb folyókon egyelőre nem várható rendkívüli árhullám, a belvízzel elöntött területek nagysága viszont 30 ezer hektárral nőtt két nap alatt. A katasztrófavédők nagyobb beavatkozására nem volt szükség, általában vízszivattyúzáshoz és kidőlt fák eltávolításához riasztották a tűzoltókat. Meteorológiai riasztás már nincs az országban.

Miskolcon egy út szakadt be, Kaposváron és Balatonkenesén a löszfal, Fonyódon pedig a magaspart indult meg a sok eső miatt. A szakemberek vizsgálata után lezárták a 7-es főutat a 148-as és a 150-as kilométerszelvény között, a zárás több napig is eltarthat.

Nagykanizsán a védelmi bizottság a Principális-csatorna gátjának átvágását tervezte, hogy megvédjék a lakott területet, de végül a kockázatok miatt elvetették ezt a megoldást. Az önkéntesek és a helyiek a nyúlgátakat magasították. Az országban már több mint 2600 kilométer töltésen van készültség, a belvízzel elöntött területek nagysága pedig meghaladta a 158 ezer hektárt.

Központilag irányítják

A védekezési munkálatokat központilag irányítják a Vízügyi Főigazgatóságról. A kormányszóvivő szerint így jobban össze lehet hangolni a különböző szervezetek tevékenységét. „Mind az emberi, mind az eszköz- és minden anyagi forrás adott az árvíz és belvíz kezelésére – közölte Giró-Szász András. – A jelenlegi kormány reálisan mérte fel a költségvetési hatásait, és elődeivel ellentétben nem kötött összegről, hanem egy felülről nyitott összegről, költségvetésről beszélünk, ebből adódóan teljesen természetesen minden forrás rendelkezésre áll.”

Nem számítanak rendkívüli árhullámra

A folyamatosan zuhogó eső miatt országszerte emelkedik a folyók vízszintje. Az országos katasztrófavédelem főigazgatója szerint ugyanakkor a nagyobb folyókon egyelőre nem kell rendkívüli árhullámra számítani. „Az esetleges nagyobb léptékű áradásnak a mértéke a vízgyűjtőkön levő hómennyiség, annak olvadási gyorsasága, az ottani hőmérséklet-emelkedés és csapadéktevékenység függvénye” – fogalmazott Bakondi György.

Jász-Nagykun-Szolnok megyében a belvízzel elöntött területek nagysága is nőtt. A védekezési munkálatokban a reggel óta Győrből érkezett szakemberek is részt vesznek, őket a szivattyútelepekre osztották be. Egyelőre csak egy településen, Fegyverneken kellett elrendelni a legmagasabb fokú készültséget.

Újra kritikus az Ipoly vízállása is. A folyó hétfőn, illetve kedden még apadt, de szerdára ismét 20 centivel emelkedett a vízszintje. A Nógrád megyei Ipolytarnócon harmadfokú árvízvédelmi készültség van érvényben – jelentette a Hír TV munkatársa. A hatóságok felkészültek az ártérre épült ingatlanokban élők kitelepítésére. Az érintett nyolc családnak egy önkormányzati intézményben biztosítanának átmeneti szállást. Nógrád megyében tíz településen másodfokú, hét településen pedig elsőfokú készültség van érvényben. Ludányhalásziban a belvíz is jelentős problémát okoz.

Fél métert emelkedett a vízszint egy nap alatt

Újra árad a Kapos folyó is Döbrököznél, 24 óra alatt több mint fél métert emelkedett a vízszint. A Tolna megyei településen a vasútállomáshoz vezető utat le kellett zárni, az aszfalton ugyanis átfolyt az ár, több helyen a Pécs–Budapest vonal töltését is veszélyezteti. Ötven közmunkás homokzsákokkal védi a mélyebben fekvő lakóházakat.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!