2024. 05. 19. Vasárnap Ivó, Milán napja
Jelenleg a TV-ben:

Szélesvásznú történelem - Egy bolond százat csinál

Következik:

Híradó 12:00

Tájfun: kettős állampolgárságú magyarokat is keresnek

2013. november 15., péntek 12:22, frissítve: szombat 11:55

Kettős állampolgárságú magyarokat tart nyilván eltűntként a Külügyminisztérium a tájfun sújtotta Fülöp-szigeteken.

„Továbbra is keresünk még egy svájci–magyar állampolgárt és egy kanadai–svájci állampolgárt, tehát két kettős állampolgárt, két férfit. A Fülöp-szigeteken működő tiszteletbeli konzulunk segítségét vesszük igénybe. Szerencsére mindkét honfitársunk másik országának van nagykövetsége a Fülöp-szigeteken, az ő segítségüket is kértük” – mondta Wintermantel Péter külügyi helyettes államtitkár.

Kimentették a veszélyzónából a Fülöp-szigeteken bajba jutott magyar házaspárt. D. Gábort és feleségét a Baptista Szeretetszolgálat helikopterrel hozta ki. A szervezet közleménye szerint a körülményekhez képest jól vannak, de a férfi úgy érezte, hogy európaiként egyre kevésbé van biztonságban a katasztrófa sújtotta szigeten. A férfit és feleségét Manilába vitték, ahol a szükséges papírokat próbálják megszerezni, hogy Magyarországra utazhassanak.

A Magyar Református Szeretetszolgálat orvoscsoportja egy 16 napos, lyukas szívű csecsemő életét mentette meg a Fülöp-szigeteki Taclobanban. A magyar szakemberek a nehéz körülmények ellenére is stabilizálni tudták a koraszülött kisbaba állapotát, és megszervezték Manilába szállítását. A reformátusok orvoscsoportja péntektől egy korábban teljesen kifosztott kórházban nyújt orvosi ellátást.

A Fülöp-szigeteken a járhatatlan utak és az üzemanyaghiány nehezíti a segélyek célba juttatását. A földönfutóvá vált emberek továbbra is menekülnek az érintett területekről. A halálos áldozatok száma a hatóságok szerint meghaladja a 3600-at, az ENSZ szerint négyezernél is többen haltak meg az egy héttel ezelőtti tájfunban.

Újszülöttet hoztak világra az izraeli légierő katonai sátrában abban a városban, ahol a tájfun a legnagyobb pusztítást okozta a Fülöp-szigeteken. Az apa hálából az Israel nevet adta kisfiának, aki a vártnál egy hónappal korábban született meg.

Közben a hatóságok egyetlen éjszaka alatt további 1200 áldozatot azonosítottak. Őket tömegsírokba temetik. A városból és a katasztrófa sújtotta övezetből repülőgépekkel szállítják el a földönfutóvá vált családokat.

Bár a külföldi segélyek folyamatosan érkeznek az ázsiai országba, nagyon sok rászorulóhoz nem jut el a szállítmány. A britek a segélyszállítmánnyal együtt munkagépeket is vittek a Fülöp-szigetekre. „Buldózereket, markolókat hoztunk, ezekkel el lehet takarítani a törmeléket az utakról, hogy a segélyeket el tudjuk juttatni az emberekhez” – mondta Justine Greening nemzetközi fejlesztési miniszter. A segélyezést és a mentést nehezíti az is, hogy a katasztrófa sújtotta térségében üzemanyaghiány van.

A tájfun miatt mintegy egymillió embernek kellett elhagynia otthonát. Az anyagi kár, becslések szerint elérhetik a 14 milliárd dollárt.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!