2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Szijjártóban bízott a Quaestor-vezér

2015. március 26., csütörtök 11:13, frissítve: csütörtök 15:46

Szijjártó Péter segítségében bízott a Quaestor-vezér – tudta meg a Figyelő. A hetilap információi szerint Tarsoly Csaba március 8-án, azaz vasárnap válságstábot hívott össze, amelyen közölte, hogy öncsődöt jelent, de megoldja a helyzetet, mert másnap bemegy Szijjártó Péter külügyminiszterhez, aki biztosan segít.

Tarsoly állítólag egy Orbán Viktornak írt levelet is vitt magával – azt remélve, hogy a győri stadionrekonstrukcióban vállalt szerepe miatt a miniszterelnökben is bízhat. Azt nem tudni, hogy az írás eljutott-e a kormányfőhöz – a Szijjártó Péter vezette tárca cége, a Magyar Nemzeti Kereskedőház viszont a válságstáb ülése után egy nappal, március 9-én vette ki pénzét a Quaestorból, még mielőtt a cég nyilvánosan hírt adott volna a csődről.

Továbbra is külső kontroll nélkül

A HVG egyébként úgy tudja: a korábbi hírekkel ellentétben a hamis kötvényeket kibocsátó brókercég még mindig nem kért csődvédelmet, így a Quaestor továbbra is külső kontroll nélkül működik.

A miniszterelnök utasítására vették ki a pénzt a Quaestorból a külügyminisztérium háttérintézményei – közölte a tárca, amely közleményében azt hangoztatja: nem rendelkeztek törvénytelen információkkal a cég helyzetéről. Megismétlik: a Quaestor csődjéhez az vezetett, hogy a Buda-Cash és a Hungária Értékpapír Zrt. bedőlése után az emberek bizalmatlanná váltak a brókercégekkel szemben, elkezdték kivenni a pénzüket, és a cég egy idő után nem tudta biztosítani a kötvények ellenértékét.

Szabálytalan pénzkezelés?

Az origo úgy tudja, a Magyar Nemzeti Kereskedőház készpénzt kapott vissza az állampapírok helyett, ami szabálytalan pénzkezelésre utal. A külügy cége 2013 márciusában kötött szerződést a Quaestorral, közlésük szerint azért ezt a céget választották, mert díjmentesen vállalta a számlakezelést.

Nem válaszoltak

Nem válaszolt a Quaestor-üggyel összefüggő kérdésekre ma a nemzeti bank ügyvezető igazgatója. Az inflációs jelentésről összehívott sajtótájékoztatón Palotai Dániel arra hivatkozott: nem a brókerügy a téma. „Az inflációs jelentés bemutatásának nem tárgya a Quaestor-ügy, nem tudunk ez ügyben nyilatkozni” – jelentette ki Palotai.

A felügyeleti vezetőket is megbüntetné a brókerbotrány miatt a Jobbik frakcióvezető-helyettese. Z. Kárpát Dániel Magyarország élőben című műsorunkban azt mondta: részben állami forrásból kell kártalanítani az érintett cégek ügyfeleit. Bővebben>>>

Nem tekintik őket ellenzékinek

Nem kérnek a Jobbikból a szocialisták a Quaestor ügyében összehívott ellenzéki összejövetelen. Az MSZP szerint ugyanis a radikális párt nem tekinthető ellenzékinek, mert szavazataival biztosítja a Fidesz kétharmadát a parlamentben. Tóbiás József tegnap közleményben hívta egyeztetésre az ellenzéki pártokat, arra hivatkozva, hogy a brókerbotrányokban legitimitását vesztett Orbán-kormány körül kialakult helyzetben az ellenzék erőinek közös és összehangolt fellépésére van szükség.

Bonyolult ügy, több érintettel

Objektív és független vizsgálat kell ahhoz, hogy kiderüljön, mi áll a brókerbotrányok hátterében – mondta Bod Péter Ákos a Hír Televízióban szerdán. A korábbi jegybankelnök hangsúlyozta, nagyon bonyolult ügyről van szó, melynek sok érintettje van, beleértve az egész kormányzatot is. Bővebben>>>

Gyors vizsgálatot várnak

A Hír Televízió úgy tudja, gyors vizsgálatot vár a Befektető-védelmi Alap azoktól a felkért jogi szakértőktől, akik már ma elkezdik vizsgálni a Quaestor ügyét. A jogászok szakvéleményétől függhet a fiktív Quaestor-kötvénnyel rendelkezők kártalanítása. A vizsgálatok várhatóan egy-két hetet vesznek majd igénybe. Tegnap a Befektető-védelmi Alap ügyvezető igazgatója a Hír TV-nek azt mondta: tudomásul veszik a Magyar Nemzeti Bank álláspontját, miszerint nekik kellene kártalanítani az ügyfeleket, de a döntést csak a szakvélemények megszületése után fogják meghozni.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!