2024. 04. 16. Kedd Csongor napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:00

Sokkoló látvány: holttestek százai fekszenek mindenfelé

2013. november 13., szerda 17:10, frissítve: csütörtök 08:45

Járványveszély fenyeget Taclobanban, ahol rengeteg a temetetlen holttest – jelentette a Magyar Nemzet helyszínen tartózkodó tudósítója. Lukács Csaba délelőtt érkezett a katasztrófa sújtotta városba. Kollégánk megpróbál információkat szerezni arról a 28 éves magyar férfiról, akiről a Haiyan-tájfun pusztítása óta nincs hír.

„Tacloban városában szembesültünk azzal, hogy csak gyalog járhatóak be a szigetek, olyan szinten elfogyott az üzemanyag. Amikor megérkeztünk ma reggel a repülővel Tacloban repülőterére – hiszen újra megnyitották –, akkor a városba vezető 11 kilométeres távot magunknak is gyalog kellett megtennünk.

A segélyszervezetek munkatársai is gyalog mennek, és ennélfogva mindenki csak annyit tud magával vinni a felszereléséből, amennyit a kezében elbír, és a 35 fokos melegben nem nagyon lehet nagy csomagokkal menni. Sokkolt a látvány, hogy néhány száz méterre a repülőtértől is temetetlen emberi holttestek vannak. 35 fokos melegben, öt nappal a tragédia után arra sem volt kapacitás, hogy összegyűjtsék őket vagy legalább kegyeleti szempontból letakarják. Kis gyerekek, nők, idősebb emberek holttestének a százait láttuk, úgyhogy a járványveszély óriási: napokon belül nagyon nagy lesz a baj.


Nincs áram, nincsen ivóvíz. Most már lenne, amit kiosztanak, hiszen az amerikai hadseregnek megérkezett a szállítókapacitása: tízpercenként landolnak gépek a taclobani repülőtéren. Azokból nagyon gyorsan kiszedik az adományt vagy azt a segélyt, amit hoztak, de hát egész egyszerűen nem lehet eljuttatni vidékre vagy még a városba sem. Hiába vannak esetleg teherautók, nincsen bennük üzemanyag.

Az emberek most azt teszik, hogy aki teheti, az kimegy a reptérre, és ott próbál könyörögni élelmiszerért, ivóvízért, gyógyszerért. Nagyon sokan el is menekülnek a városból, hiszen ezek a teherszállító gépek embereket visznek ki. A mai nap folyamán több ezer embert kimenekítettek. De hát az a kérdés, hogy hova menjen az, akinek nincsenek rokonai másik városban: gyakorlatilag ugyanúgy hajléktalan lesz, mint ahogy Taclobanban volt, hiszen elpusztult a háza, az viszont tény, hogy nincs fertőzésveszélyben” – számolt be róla Lukács Csaba.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!