2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 17:25

Soha nem látott méretű doppingbotrány robbant

Hír TV

2015. augusztus 2., vasárnap 16:19, frissítve: vasárnap 18:56

Minden eddiginél nagyobb csalást leplezett le az atlétikai versenyeken a német közszolgálati csatorna és a brit Sunday Times. A nemzetközi atlétikai szövetségtől kiszivárgott dokumentumok alapján kiderítették, hogy a doppingbotrányban 800 sportoló lehet érintett, ha igazak a vádak 55 aranyérmet vehetnek vissza.

Minden harmadik atlétikaérem tulajdonosa doppingolt 2001 és 2012 között. A többi között ezt állítja tényfeltáró tudósításában a brit The Sunday Times és a német közszolgálati csatorna, az ARD. Beszámolójuk szerint a olimpiákon és világbajnokságon 55 első helyezettől sem vették vissza az aranyérmét, annak ellenére, hogy gyanús mintákat produkáltak a vizsgálaton.

A doppingvizsgálat eredményeit tartalmazó dokumentumok a mostani kiszivárogtatásig a nemzetközi atlétikai szövetség birtokában voltak. Ezek szerint 5 ezer atléta 12 ezer vértesztjét vizsgálták meg utólag, de a vizsgálatok eredményét nem hozták nyilvánosságra.

„Nagyon meglepődtem a Nemzetközi Atlétikai Szövetségtől kiszivárogtatott számokon. Biztos vagyok abban, részletesen meg akarják majd vizsgálni, hogy megtalálják a forrást” – közölte Craig Reedie, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség elnöke.

Az adatokból az is kiderül, hogy valószínűleg több mint 800 atléta doppingolt különböző versenyeken. A három évvel ezelőtti londoni olimpián 10 érmet is feltehetően teljesítménynövelőkkel, közte vérátömlesztéssel és minimális vérképzésfokozó szerrel, vagyis EPO-val élő atléta szerzett.

A beszámoló szerint a világ doppingközpontja Oroszország, sportolóinak 80 százaléka élt meg nem engedett szerrel. De érintettek a kenyai sportolók is, ők 18 érmet szerezhettek csalással.

A sportok királynőjének tartott atlétika két szupersztárjánál viszont, a brit Mo Farahnál és a jamaikai Usain Boltnál nem találtak abnormális értékeket a vérben.

A nemzetközi doppingellenes szervezet elnöke szerint annyira zavarba ejtőek ezek az állítások, hogy alapjaiban rázhatják meg a sportvilágot. Ezért gyors vizsgálatot sürgetett. „Ezek durva állítások. Ellenőriznünk kell. Ezt egy bizottságnak kell elvégeznie, amilyen gyorsan lehetséges” – jelentette ki Reedie.

A szakember szerint a publikált eredmények még nem jelentenek bizonyítékot a csalásra. „Nagyon aggasztó, de ismételten hangsúlyozom, a sportolók ártatlanok, amíg nem bizonyítják a bűnösségüket” – hangsúlyozta.

A jelentés két héttel a Nemzetközi Atlétikai Szövetség közgyűlése és alig egy hónappal a pekingi atlétika világbajnokság előtt szivárgott ki.

Nagy nevek akadhatnak fenn a vizsgálaton

A Magyar Antidopping Csoport vezetője úgy véli: nagy nevek akadhatnak fenn a vizsgálaton. Tiszeker Ágnes szerint viszont nem valószínű, hogy mind a 800 versenyző doppingolt, mivel a kiszivárgott jelentés részeredményeket tartalmazhatott. Az ilyen típusú vizsgálatoknál bizonyos értékeket néz a WADA. „Biológiai paramétereket gyűjtenek, hematológiai, vérképző szervi paramétereket, szteroidprofilokat, hormonszinteket néznek, ezek mind a sportoló saját értékei. Tehát nem tiltott szert keresnek, hanem normál értékeket néznek. Ha elég sok mintát gyűjtünk, kialakul egy kép. Ez olyan, mint az ujjlenyomat, jellemző az emberre. Ha ebben egy óriási változás mérhető és tapasztalható, aminek nincsen orvosi indoka vagy nincsen elfogadható magyarázata a sportoló részéről, akkor ez doppingvétséget alapozhat meg” – fogalmazott Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport elnöke.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!