2024. 04. 16. Kedd Csongor napja
Jelenleg a TV-ben:

Küldetés

Következik:

Híradó 12:00

Rengeteg a halott az olaszországi földrengésben

2016. augusztus 25., csütörtök 09:04, frissítve: csütörtök 17:48

247-re emelkedett az olaszországi földrengés halálos áldozatainak száma, százakat még mindig eltűntként tartanak nyilván. Több ezer ház vált lakhatatlanná Lazio és Umbria tartományban. A mentésben a hadsereg is részt vesz. Az Európai Unió és az Egyesült Államok is felajánlotta a segítségét az olaszoknak.

Több mint 240 halálos áldozatot követelt a közép-olaszországi földrengés, a halottak között sok a gyermek. Több ezer ember maradt otthon nélkül. „Múlt éjjel egy bombához hasonlító hangra ébredtem, fülsüketítő volt. Minden rám zuhant. Ma este együtt alszunk a rokonainkkal és a barátainkkal a sátrakban, amiket nekünk hoztak” – mondta egy olasz férfi a földrengés utáni első éjszaka előtt.

A földrengés városokat tüntetett el a föld színéről, embereket temetett el élve álmukban. Az olasz földtani intézet szerint 150 utórengés követte a földmozgást 12 órával a 6,2-es rengés után. „Az biztos, hogy én kint maradok, semmi esetre sem teszem be a lábamat a házba, még akkor sem, ha semmi nem történt vele, nagyon félek” – mondta egy hölgy.

A helyszínre érkező olasz miniszterelnök arról beszélt, hogy összefogásra van szükség a legnehezebb órákban. „Mi, olaszok nagyon jók vagyunk a vitában és a polemizálásban, de amikor fájdalommal nézünk szembe, Olaszország a legjobb arcát mutatja. Úgy vélem, mindannyiunknak büszkének kell lennünk a tűzoltóinkra, a katonáinkra és a polgári védelmünk dolgozóira” – fogalmazott Matteo Renzi.

Az olasz hadsereg speciális egységei és a Vatikán tűzoltói is segédkeznek a kutatásban és a mentésben. Az olasz államkincstár pedig 235 millió eurót különített el az azonnali kiadásokra. Az Európai Bizottság után az amerikai külügyminisztérium is részvétét fejezte ki.

„Kerry miniszter úr beszélt olasz kollégájával, és világossá tette, hogy az amerikai emberek az olaszok mellett állnak ezekben a nehéz időkben. Minden segítséget felajánlottunk, amire Olaszországnak szüksége lehet, és ígéretet tettünk arra, hogy kapcsolatban maradunk a kutatási, mentési és helyreállítási munkálatok során” – közölte Elizabeth Trudeau külügyi szóvivő.

A mentőalakulatok folytatják a túlélők keresését, több száz ember tűnt el a földrengés után.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!