2024. 05. 19. Vasárnap Ivó, Milán napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Poltikai hobbista 03:00

Rekordokat dönt: magasabb tetőzés várható a fővárosban is

2013. június 7., péntek 09:00, frissítve: péntek 12:29

Már több helyen is megdőlt a rekord vízállás. A Duna a korábban vártnál magasabban tetőzik majd a Szigetközben és a fővárosban is.

Már több helyen is megdőlt a rekord vízállás. Nagybajcson hét centiméterrel áll a korábbi legmagasabb szint fölött a Duna. Rajkán hajnali 3 órakor 646 centiméteres vízállást mértek, ez három centiméterrel magasabb, mint az eddigi rekord. Árvízi védekezésre már csaknem 760 kilométeren van szükség. Orbán Viktor csütörtök reggel a belügyminisztériumban részt vett a védelmi törzs ülésén, majd elmondta: 9 kritikus szakasz van a folyó mentén. A szakemberek szerint többek között Mecsért és környékét, Komáromot, Almásfüzitőt az egyik vörösiszap-tározója miatt, a táti térséget, Esztergomot, Szentendrét, Kisoroszit, valamint Budapestet és Dunaújváros környékét veszélyezteti kiemelten az árhullám. A kormányfő azt mondta: a legrosszabb esetben akár 85 ezer embert is kitelepíthetnek.

Hajnalban harmadfokú árvízvédelmi készültség lépett érvénybe Szentendrén, miután a víz elérte a mobilgát alját. A munkálatok érdekében a Dunakorzót lezárták az autósforgalom elől.

A fáklyák fényénél dolgoztak

A fővárosban éjszaka is dolgoztak a gátakon. A Margitszigeten fáklyák fényénél dolgoztak az önkéntesek. Budapesten 773 centiméteres vízállást mértek hajnalban, a tetőzést hétfő reggelre várják a szakemberek, 885 centiméteren. A fővárosban az eddigi legnagyobb vízállást, 860 centimétert, 2006-ban rögzítették.

Helikoptereket és lánctalpasokat is bevetettek

A győrújfalui gáton is dolgoztak éjjel, ahová helikoptereket, lánctalpasokat és katonákat vezényelt a honvédség, miután megcsúszott a föld a gátfalnál. A víz nem tört át, jelenleg a helyreállításon és a tömörítésen dolgoznak. A víz alatti védőfóliázás is elcsúszott, ezt könnyűbúvárok állítják helyre. Menekíteni nem kellett senkit, a település környékén 40 kilométeren védekezik több száz ember.

Fazekas: Nincs veszélyben az almásfüzitői vörösiszap-tározó

Nincs veszélyben az almásfüzitői vörösiszap-tározó – jelentette ki a Hír Televízió Magyarország élőben című műsorában a vidékfejlesztési miniszter. A kazetták közvetlenül a mellett a 10-es főútszakasz mellett helyezkednek el, amelyet már szerdán lezártak a Duna magas vízállása miatt. Fazekas Sándor elmondta: átvizsgálták a falak állapotát és megfelelően stabilnak találták őket, hogy képesek legyenek ellenállni az árvíznek.

Elkészült a 1,5 méteres ideiglenes védmű

Mecséren van a Hír Televízió tudósítója, aki elmondta, a 620 lelkes falu egy emberként építette az ideiglenes védművet, amelyet 1,5 méterrel az utcaszint fölé emeltek. Ezzel teljes védelmet tudnak biztosítani a falunak, ahol 520-540 centiméteres tetőzés várható. A polgármester a hírTV-nek elmondta, a tanítás nem marad el a településen, és az óvoda is üzemel. Áder János a helyszínen szervezett védekezésről beszélt. Elmondása szerint a helyiek és a környéken élők mindent megtesznek a település védelméért, akiket az Ausztriából érkező riasztó képek még erőteljesebb munkára ösztönöztek. „Amit emberileg meg lehet tenni, azt megtették az önkéntesek és a szakemberek. Ha nem esik eső és lassú apadás lesz, akkor várhatóan nem tesz nagy kárt a Duna.”

Komáromba látogat Szócska Miklós

Próbálják megerősíteni a töltést Komáromban, hogy a szombati tetőzést átvészeljék. A Hír Televízió helyszíni tudósítója elmondta, elképzelhető, hogy a Komáromtól Bécsig közlekedő vonatok kerülő útvonalon közlekednek majd. A helyi kórházból – ha problémák adódnak – kitelepítés is elképzelhető. 9 órakor javában építették a kivezényelt katonák a nyúlgátat Bartók Barnabás őrnagy vezényletével. Az őrnagy a Hír Televíziónak elmondta, 258 fő dolgozik a védekezésben 12 órás váltásban. A nyúlgát megerősítését bordákkal védik. A munkát vízügyi szakemberek végzik. Szócska Miklós a helyszínre látogat, hogy személyesen érdeklődjön a védekezési munka alakulásáról.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!