2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Radikális akció miatt rettegnek a Jobbikban?

2016. május 28., szombat 17:53, frissítve: hétfő 15:20

Zárt ajtók mögött készül a tisztújításra a Jobbik. A vasárnapi kongresszuson még az elnök nyitóbeszéde sem lesz sajtónyilvános, információink szerint a párt radikálisainak esetleges magánakciója miatt.

Vona Gábor egyedüli elnökjelöltként várja a voksolást, a hat alelnöki posztra pedig Hegedűs Lorántné visszalépése után tizenegyen pályáznak. Köztük van a nyáron tartalékos honvédnek álló Novák Előd is, aki bár jelentős támogatottsággal bír a pártban, elnöki vétóra számíthat.

– Novák Elődnek a korábbi magánakciói hozzájárultak ahhoz, hogy kiszorítja őt az alelnöki posztról?
– Olyan emberekkel szeretnék együtt dolgozni a következő elnökségben, akik a 2018-as kormányra jutásunk szempontjából a legtöbbet tudják tenni ezért a közösségért. Úgy gondolom, hogy azok, akiket meg fogok nevezni, többet tudnak tenni érte, mint Novák Előd.

Így magyarázta a Hír TV-nek a Jobbik elnöke, hogy megvétózza Novák Előd, Apáti István, Szávay István és Hegedűs Lorántné alelnöki jelölését. Azóta kiderült: Vona Gábor inkább Fülöp Erik tiszavasvári, Janiczak Dávid ózdi és Toroczkai László ásotthalmi polgármestert látná szívesen maga mellett. Az elnök jelöltjei közül Toroczkai támogatottsága a legerősebb a pártban. A másik két polgármestert Novák Előd és Hegedűs Lorántné is megelőzte a jelöltállításkor. Vasárnap azonban mégis csak tizenegy jelöltre szavazhatnak a küldöttek.

„Érkezett egy meglepő bejelentés, hír: Hegedűs Lórántné Kovács Enikő - aki különben a Jobbik egyik frontpolitikusa és az önkormányzati képviselőinknek a vezetője, szakpolitikusa - bejelentette, hogy nem kíván szembe menni az elnöki vétóval és - habár köszöni a sok alapszervezet támogatását, de visszalép” – közölte Szabó Gábor  pártigazgató.

Az elmúlt évektől eltérően a kongresszus teljesen zárt lesz, még az elnöki programbeszédre sem mehet be a sajtó. „Úgy ítélte meg az országos elnökség, különben az én javaslatomra, hogy az amúgy tisztelt és szeretett sajtómunkatársaknak az extra érdeklődése, amely most a tisztújító kongresszus kapcsán megjelent, semmilyen módon ne tudja a küldöttek figyelmét elvonni az ottani eseményekről” – fogalmazott Szabó Gábor pártigazgató.

Információink szerint vannak a pártban, akik attól tartanak, hogy Novák Előd vasárnap is magánakcióval készül. Gyöngyösi Márton viszont nyugodt kongresszusra számít. „A helyzet meggyőződésem szerint a konszolidálás irányába halad. Én pártszakadástól egészen biztosan, de még botránytól sem tartok. Ezt teljes mértékben kizárnám” – húzta alá az országgyűlési képviselő.

Vona Gábor egyébként egyedüli jelöltként indul, ám korábban azt mondta: kész lemondani, ha a tagság nem támogatja a jelöltjeit.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!