2024. 05. 17. Péntek Paszkál napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Magyar retró 1. 11:00

Provokatív kérdésekkel bombázták Navracsicsot

, ,

2014. október 2., csütörtök 09:50, frissítve: csütörtök 12:00

Kötelező irodalommá tenné-e Hitler Mein Kampfját, ezt is megkérdezte Navracsics Tibortól európai parlamenti meghallgatásán egy német független EP-képviselő. A magyar biztosjelöltet az EP kulturális és oktatási bizottsága három órán át hallgatta meg. Bevezetőjében Navracsics Tibor a felsőoktatás versenyképességének javítását nevezte egyik legfontosabb feladatának.

Az európai felsőoktatás versenyképességének javítását nevezte egyik legfontosabb feladatának Navracsics Tibor. A volt magyar igazságügy- és külügyminiszter az oktatásért, ifjúságpolitikáért, a kultúráért és uniós polgárságért lesz felelős az Európai Bizottságban, ha az Európai Parlament megerősíti a jelölését. Ehhez először bizonyítania kellett az uniós törvényhozás kulturális és oktatási bizottsága előtt, hogy alkalmas a pozíció betöltésére.

„Azt szeretném, hogy az európai egyetemek legyenek a legjobbak a világon. Ezek Európa egyik legértékesebb intézményei, a társadalmunk pillérei, az innováció életfontosságú forrásai. Közép-Európában 1989 előtt az egyetemek voltak a szabadság bástyái, amelyek életben tartották a szabad gondolatokat. Ma sokuknak még ki kell nyitniuk kapuikat a világ felé, és alkalmazkodniuk kell a szociális és gazdasági változáshoz. Biztosíthatom önöket, hogy az Európai Bizottság minden rendelkezésére álló eszközt felhasznál majd arra, hogy segítse az egyetemek modernizációját és segítsen nekik új kapcsolatot építeni a szélesebb társadalommal. Valódi partnerséggé szeretném átalakítani az oktatás, a kutatás és az üzleti világ által alkotott tudásháromszöget” – fejtette ki Navracsics Tibor.

A meghallgatáson baloldali, liberális és konzervatív képviselők is kérdőre vonták a magyar biztosjelöltet azért, mert szerintük a budapesti kormány tagjaként a sajtószabadságot, illetve a demokráciát szerintük sértő döntésekhez adta a nevét. Szóba került a civil szervezetek elleni fellépés is.

– 2010-ben és 2011-ben, amikor az adminisztratív problémák felmerültek a Norvég Alappal és a Svájci Alappal, én tárgyaltam a norvég állammal, a norvég kormánnyal és a svájci kormánnyal. És tárgyalásos úton rendeztük a vitás kérdéseket. Nincs információm arról, hogy probléma lenne a civil szervezetekkel való együttműködéssel. Természetesen ez európai szinten is igaz, hiszen úgy gondolom, hogy a civil szervezetek kulcsfontosságú elemei egy politikai rendszernek – reagált Navracsics Tibor.

A legsértőbb kérdést egy német független képviselőt tette fel, amikor a szélsőjobboldal magyarországi megerősödése, illetve a magyar oktatási reformok kapcsán feltette a kérdést: kötelező tananyaggá tenné-e Hitler Mein Kampfját?

„Én vagyok az a politikus a magyar politikában, szerencsére nem egyedül, akiről pontosan tudják, hogy mindenfajta antiszemitizmussal szemben zéró toleranciával viseltetek. Kiváló kapcsolataim vannak a magyarországi zsidó közösséggel, és én büszke vagyok erre a kiváló kapcsolatra, mert a magyarországi zsidó közösség Közép-Európa legsokszínűbb, legélénkebb kulturális életet élő zsidó közössége” – mondta a biztosjelölt.

A kulturális bizottság elnöke megköszönte Navracsics Tibornak, hogy higgadtan válaszolt a provokatív kérdésre. Az Európai Parlament október 22-én szavaz a biztosjelöltekről.

Navracsics kész pártokon átívelő szövetségeket kötni

Nemzeteken és pártokon átívelő szövetségeket kötne uniós biztosként Navracsics Tibor. A magyar uniós biztosjelölt erről a brüsszeli meghallgatása utáni sajtótájékoztatón beszélt, majd hozzátette: együttműködne az európai intézményekkel is. Példaként a gyermekbarát igazságszolgáltatás megteremtését és a korrupció elleni fellépést említette.

MSZP: Navracsics csak azt mondta, amit Brüsszel hallani akart

Még az MSZP is elismeri, hogy európai biztoshoz méltó módon beszélt meghallgatásán Navracsics Tibor, de szerintük a volt miniszter csak azt mondta, amit Brüsszelben hallani akartak. Az Európai Néppárt azt közölte: a magyar politikus megmutatta, hogy igazi európai, a Fidesz–KDNP pedig úgy véli, hogy Navracsics Tibor az egyik legjobb teljesítményt nyújtotta a biztosjelöltek közül.

Navracsics szavahihetőségét vonják kétségbe

Heves kritikát kapott Navracsics Tibor uniós biztosjelölt az EP-meghallgatásán – írta a Die Tagesschau. A magyar kormányt rendszeresen kritizáló német közszolgálati televízió beszámolójában úgy fogalmazott: az EP-képviselők a szavahihetőség hiányával és kultúrpolitikai tarvágással vádolták a magyar politikust. A Tagesschau megjegyzi, hogy Navracsics Tibor jelölése már amúgy is vitatott volt. Hozzáteszik: igazságügyi miniszterként a magyar politikus alkotta meg azokat a vitatott törvényeket, amelyek szerintük korlátozták a sajtószabadságot. Az Euractiv internetes lap eközben arról ír, hogy Navracsics Tibor már előzetesen különösen problematikusnak tűnt, a magyar belpolitikai fejlemények miatt. Hozzátették: a magyar politikus a meghallgatáson végül olyan benyomást keltett, hogy az uniós értékeket preferálja sajátjaival szemben. Az EP-képviselők azonban kétkedve fogadták Navracsics Tibor EU-barát válaszait, mivel azok szerintük ellentétben álltak addigi nézeteivel. A képviselők szóvá is tették neki ezt az ellentmondást, írja az Euractiv.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!