2024. 05. 18. Szombat Erik, Alexandra napja
Jelenleg a TV-ben:

Sajtóklub

Következik:

Csörte 09:05

Pert nyert a magyar állam ellen egy volt trafikos

,

2015. január 13., kedd 15:02, frissítve: szerda 09:57

A magántulajdonhoz fűződő jogokat sértett a magyar állam, amikor egy soproni dohányboltostól megvonta a működési engedélyét, állapította meg az Emberi Jogok Európai Bírósága. Emiatt később meg is szűnt a vállalkozás. A bíróság 6,6 millió forintos kártérítést ítélt meg a dohányboltosnak első fokon.

A strasbourgi emberi jogi bírósághoz Vékony László fordult, aki a dohány-kiskereskedelem államosításakor nem nyert koncessziót dohányboltja továbbműködtetésére. A vállalkozó azért perelte a magyar államot, mert álláspontja szerint ellenszolgáltatás nélkül fosztották meg megélhetési forrásától.

A bíróság kimondta az ítéletben, hogy az egykori trafikos bevételeinek jelentős része dohány-kiskereskedelemből származott, annak megvonása sértette a magántulajdonhoz való jogot. A magyar állam a dohányzás visszaszorításával, a kiskorúak egészségének védelmével érvelt. A bíróság szerint lehet közérdekre hivatkozni, de Vékony Lászlónak aránytalanul súlyos terhet kellett viselnie. A bírói testület aggályosnak találta, hogy a vesztes pályázók nem élhettek jogorvoslattal.

Az egykori trafikosnak 21 ezer euró, azaz mintegy 6,6 millió forint kártérítést ítéltek meg. Az ítélet nem jogerős, de ha jogerőssé válik is, nem kötelezi a magyar államot jogszabály-módosításra.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!