2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

Párizsi terror: kimenekítették a túszokat, rengeteg a halott

2015. november 13., péntek 23:25, frissítve: csütörtök 16:51

Lövöldözések, robbantások történek Párizs belső kerületeiben péntek este, sokan életüket vesztették az incidensekben. Terroristák túszokat ejtettek a Bataclan koncertteremben, őket a rendőrség később kimenekítette. A támadásokban legalább 140-en vesztették életüket. A francia elnök rendkívüli állapotot rendelt el.

Több helyszínen zajlott le lövöldözés péntek este Párizs belső kerületeiben, az incidenseknek legalább negyven, a BMF TV tudósítása szerint hatvan halálos áldozata is lehetett, és több sebesültje. A francia elnök kihirdette a szükségállapotot. Francois Hollande terrorizmust emlegetett beszédében, amit a rádió és a tévé is közvetített. A hadsereget is bevetik, ezenfelül a francia főváros gyakorlatilag lezárták, kijárási tilalmat rendelt el a polgármester, melyre a második világháború óta nem volt példa. Öt fővárosi metróvonalat lezártak. A reptereket nem zárták le, de fokozott ellenőrzést vezettek be.

Hívja a követséget…

Folyamatos ügyeletet rendelt el a párizsi magyar nagykövetségen a terrortámadások miatt a külgazdasági és külügyminiszter péntek éjjel.

Ha magyar állampolgárnak segítségre van szüksége, azonnal hívja a követség 00-33-683-254-362-es telefonszámát – mondta az M1 aktuális csatorna műsorában Szijjártó Péter.

A tárcavezető tájékoztatta Orbán Viktor miniszterelnököt a merényletekről. A kormányfő részvétét fejezte ki az elhunyt áldozatok hozzátartozóinak és Franciaország valamennyi polgárának.

Szijjártó folyamatosan kapcsolatban áll Pintér Sándor belügyminiszterrel, akivel abban állapodtak meg, hogy a budapesti francia nagykövetség rendőri biztosítását haladéktalanul megerősítik.

A minisztériumnak nincs tudomása magyar áldozatról.

Számos embert ejtettek túszul a francia főváros Bataclan koncertteremben. Hírek szerint egyesével, hidegvérre végezték ki a túszokat.

Szombat hajnali egy óra előtt a rendőrség lerohanta az épületet, majd kimentette a túlélőket, és végzett több terroristával a Bataclanban. A párizsi városháza szerint  legalább 100 emberéletet követelt a túszdráma, számolt be az M1. A Reuters és a Figaro információi szerint nagyjából negyed óra alatt zárult a Bataclan-akció, írja az Index.

Korábban a francia–német válogatott labdarúgó-mérkőzés helyszíne, a Stade de France nemzeti stadion közeléből három robbanásról számoltak be, a biztonsági erők kimenekítették a mérkőzésről Francois Hollande köztársasági elnököt.

A rendőrség későbbi tájékoztatása szerint két öngyilkos merénylő robbantott, egy helyen pedig pokolgépet hoztak működésbe, a robbantásos támadásokban féltucat ember vesztette életét.

Az Europe 1 francia rádió a belvárosi Les Halles bevásárlóközpont közeléből is lövöldözést jelentett a Párizsban péntek este elkövetett merényletek sorában.

Merkel mély megrendülését fejezte ki

Mély megrendülését fejezte ki Angela Merkel német kancellár szombat hajnalban. A kancellár Berlinben nyilatkozva egyértelmű terrorakcióknak nevezte a több helyszínen elkövetett merényleteket.

Merkel hangoztatta, hogy gondolatai ezekben az órákban az áldozatoknál, a hozzátartozóknál és a Párizsban tartózkodó valamennyi embernél járnak.

Berlinben bejelentették azt is, hogy a német kormány közvetlen kapcsolatba lépett a francia kabinettel.

Cameron: Nagy-Britannia minden segítséget megad Párizsnak

Felajánlotta Nagy-Britannia segítségét a francia kormánynak péntek éjjel a brit miniszterelnök. David Cameron a Twitteren és Facebook-oldalán egyaránt közzétett rövid nyilatkozatában megdöbbenésének adott kifejezést a párizsi terrortámadások miatt, és közölte, hogy Nagy-Britannia minden tőle telhető segítséget megad Franciaországnak.

Justin Welby, Canterbury érseke, az anglikán egyház legfőbb vallási méltósága Twitter-üzenetében mélységes tragédiának, kétségbeejtő hírnek nevezte a merényleteket.

A brit külügyminisztérium sürgősséggel vizsgálatot kezdett annak kiderítésére, hogy az áldozatok, illetve a támadók által ejtett túszok között vannak-e brit állampolgárok.

Obama: Az emberiség ellen intéztek támadást

Párizsban nemcsak Franciaország és a franciák, hanem az emberiség és az egyetemes értékek ellen intéztek terrortámadást, jelentette ki péntek este a Fehér Házban az amerikai elnök.

Barack Obama leszögezte, hogy az Egyesült Államok minden segítséget megad legrégebbi szövetségesének, Franciaországnak a terrorizmus elleni harcban, és mindent megtesz az elkövetők felelősségre vonása érdekében.

Az amerikai elnök nem bocsátkozott találgatásokba a támadók kilétét illetően. Az elnök együttérzését fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak.

New York rendőrségét az összehangolt párizsi terrortámadások nyomán készültségbe helyezték.

Fokozott terrorizmusellenes készültség

A párizsi merényletek hírére az olasz belügyminisztérium péntek késő este fokozott terrorizmusellenes készültséget rendelt el egész Itáliában, kiemelt védelemmel az olaszországi francia képviseleteknél.

Rómában és Milánóban megerősítették a francia diplomáciai képviseletek és a Franciaországgal kapcsolatos más hivatalok védelmét.

Belgium visszaállította a határellenőrzést a francia határon, a repülőtereken és a vasútállomásokon – közölte Charles Michel kormányfő bejelentését a Belga hírügynökség szombat hajnalban.

„Allah Akbar”

A francia média szerint egy szemtanú az Allah Akbar (Allah nagy) kiáltást hallotta az egyik merénylő szájából a párizsi Bataclan koncertteremnél, ahol túszejtés van folyamatban – jelentette az olasz hírügynökség.

Az Iszlám Állam (IÁ) ünnepli a támadást, de még nem vállalta magára, ugyanakkor a CNN beszámolója szerint elkaptak egy támadót, aki azt mondta, hogy az IÁ szervezte be.

Forrás: MTI

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!