2024. 05. 02. Csütörtök Zsigmond napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:15

Párizsi terror: elfogták az első számú gyanúsítottat

,

2016. március 19., szombat 07:30, frissítve: szombat 17:05

A párizsi terrortámadások fő szervezőjén kívül még négy embert fogtak el a belga hatóságok péntek délután Brüsszelben. Salah Abdeslamot a bevándorlók lakta Molenbeek negyedben vették őrizetbe. A francia államfő szerint az eddig ismertnél sokkal többen vettek részt a párizsi merényletekben, a terrorhálózat rendkívül kiterjedt és számos országot érint.

Akciófilmbe illő módon razziáztak állig felfegyverzett kommandósok a bevándorlók lakta Molenbeek negyedben. A belga rendőrség öt embert fogott el a négyórás akció során, köztük a hónapok óta körözött Salah Abdeslamot, akit a párizsi merényletek megszervezésével gyanúsítanak. „Salah Abdeslamot délután négy óra negyven perckor tartóztatták le, miközben a rendőrség speciális egységei házkutatást tartottak a Rue Quatre-Ventsben. Abdeslam az akció során könnyebben megsérült a lábán, ezért kórházba szállították. Ugyanezen a címen letartóztatták Monir Ahmed Alaajt, más néven Amine Choukryt is, aki szintén könnyebben megsérült és kórházba került” – erősítette meg Eric Van der Sypt belga szövetségi főügyész.

A főügyész szerint Abdeslamnál nem volt  fegyver, amikor megadásra szólították fel. Azért lőtték lábon, mert nem engedelmeskedett a felszólításnak. További három embert azért vettek őrizetbe, mert bújtatták az elfogott férfiakat.

A francia államfő a belga miniszterelnökkel tartott közös sajtótájékoztatón azt mondta: a korábban feltételezettnél sokkal többen vettek részt a párizsi merényletekben, a terrorhálózat pedig rendkívül kiterjedt és számos országot érint. Biztosak benne, hogy a Belgiumban született, marokkói származású Abdeslam részese is volt a terrorcselekményeknek. A francia elnök tényként beszélt arról is, hogy a támadóknak közük van az Iszlám Államhoz. „Salah Abdeslam Párizsban volt azon a november 13-i szörnyű éjjelen, aztán elmenekült. Letartóztatása azért is fontos, mert biztosak vagyunk abban, hogy valamilyen módon részt vett a támadásokban. Mindenkit el kell kapnunk, akik lehetővé tették, megszervezték vagy megkönnyítették ezeket a támadásokat” – szögezte le Francois Hollande.

A novemberi párizsi terrorakciókban 130-an vesztették életüket, a támadást az Iszlám Állam vállalta magára. Salah Abdeslam előbb várhatóan egy belga bíró elé kerül, a helyi hatóságok azonban várhatóan nagyon gyorsan kiadják majd Franciaországnak.

Hétvégén hallgatják meg Abdeslamot

Salah Abdeslamot kihozták a kórházból, ma vagy holnap hallgatja meg a bíróság – mondta brüsszeli tudósítónk. Mint ismert, belga rendőrökre tüzet nyitottak egy lakásellenőrzés során. A helyiséget azért akarták ellenőrizni, mert feltűnt, hogy hónapok óta nem fizetik a számlákat, ezért azt feltételezték, hogy egy terroristák búvóhelye volt, azonban a 6 rendőrre végül tüzet nyitottak az ellenőrzésnél, holott úgy hitték, hogy senki nincs a lakásban. Salah Abdeslamot végül úgy találták meg, hogy már korábban figyeltek egy házat, ahová egy nő indokolatlanul sok pizzát rendelt hosszú időn keresztül, és ezért feltételezték, hogy másokat bujtathat.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!