2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Orbán: Kiváló szakmai megállapodást kötöttünk

2014. január 14., kedd 21:10, frissítve: csütörtök 13:12

Az orosz Roszatom atomenergetikai konszern építheti meg a paksi atomerőmű két új blokkját. Erről írt alá megállapodást Moszkvában Orbán Viktor kormányfő és Vlagyimir Putyin orosz elnök. Az új reaktoroknak köszönhetően megduplázódik majd az atomerőmű teljesítménye. A beruházáshoz Moszkva maximum 10 milliárd euró hitelt biztosít majd Magyarországnak. A bővítés lendületet adhat a magyar gazdaságnak: a beruházás negyven százalékát magyar beszállítók végezhetik és csökken Magyarország energiafüggősége is.

Vlagyimir Putyin a Moszkva melletti Novo-Ogarjovo elnöki rezidencián fogadta Orbán Viktort. A magyar miniszterelnök és Vlagyimir Putyin több megállapodást is kötött. A paksi atomerőmű két új blokkját az orosz Roszatom állami atomenergetikai konszern építheti meg, az első már 2023-ban megkezdheti működését. „Kevés jó dolgot örököltünk a kommunizmusból, de az 1966-ban megkötött szovjet–magyar energetikai megállapodás a jó örökségek közé tartozik” – nyilatkozta Orbán Viktor.

A pontos költségek egyelőre nem ismertek, de Oroszország hajlandó maximum 10 milliárd euró, azaz háromezermilliárd forint hitelt adni Magyarországnak. Ez a költségek 80 százalékát fedheti le, a maradék 20 százalékot hazánk önerőből állja. Az orosz elnök szerint a befektetés negyven százalékát magyar beszállítók adják majd, ezzel pedig mintegy hárommilliárd dollárt fordítanak majd magyar munkahelyek teremtésére. „Az új blokkok kétségkívül növelik Magyarország energetikai függetlenségét, valamint javulást eredményeznek a biztonság területén” – mondta Vlagyimir Putyin. Orbán Viktor szerint a nukleáris energetikai megállapodással megteremtették a feltételét annak, hogy erősödjön az orosz–magyar energetikai együttműködés. „Kiváló szakmai megállapodást kötöttünk, amit örömmel fogok terjeszteni a magyar parlament elé jóváhagyásra” – tette hozzá a miniszterelnök.

A pénzügyi tárgyalások még folytatódnak, a beruházást a Roszatom tender nélkül valósíthatja meg. Lázár János, a miniszterelnökséget vezető államtitkár egy háttérbeszélgetésen azt mondta: az orosz államközi hitel futamideje 30 év lesz, a beruházással pedig éves szinten akár egy százalékkal is bővülhet a gazdasági növekedés, és tízezer új munkahely jöhet létre. A terveket a magyar kormány megküldte Brüsszelnek, amely nem ellenezte az intézkedést.

A moszkvai találkozón Orbán Viktor kitért arra is, hogy Magyarország elkötelezett a Déli Áramlat gázvezeték megépítése iránt, és teljesíteni fogja kötelezettségeit. A Bloomberg hírügynökség szerint Oroszország új, hosszú távú gázellátási szerződést köt majd hazánkkal, részletek azonban egyelőre nem ismertek.

Varga: A megállapodás előnyös a magyar gazdaságnak

A Moszkvából hazatérő nemzetgazdasági miniszter szerint a megállapodás a magyar gazdaságnak előnyös, hiszen a bővítés 40 százalékát magyar vállalkozások végezhetik. Bővebben>>>

Nyilvánosságra hozatalt követelnek

Az Együtt–PM a szerződés nyilvánosságra hozatalát követeli, a pártszövetség szerint ugyanis Orbán Viktor miniszterelnök az aláírással átlépte a törvényesség határát. Pedig Bajnai Gordon korábban szintén a paksi atomerőmű bővítését sürgette, amit nemzeti stratégiai ügynek tartott. A Tolnai Népújságnak adott interjúban szükségesnek nevezte a fejlesztést az energiaellátás miatt, a Lévai-projekt keretei között pedig 2020 után az erőmű teljesítményének megduplázását ígérte. 2010-ben a kormányváltás előtt az MSZP elnöke is támogatta az atomerőmű bővítési és üzemidő-hosszabbítási programját.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!