2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Orbán: A baloldal ezt a békát nem tudja lenyelni

2013. július 5., péntek 11:35, frissítve: szombat 07:46

Európai baloldali akciónak tartja a miniszterelnök a Tavares-jelentés európai parlamenti elfogadását. Orbán Viktor a Kossuth rádiónak adott interjújában a szerdai EP-döntéssel kapcsolatban úgy fogalmazott: a szovjet birodalom után most ez Európai Unió korlátozza a magyarok függetlenségét.

A miniszterelnök kiemelte: az európai baloldali képviselők nem tudják elviselni, hogy a magyar választók 2010-ben kétharmaddal leszavazták az akkori baloldali kormányt, és mivel a bankok és a szolgáltatók pártján állnak, a bankadó visszavonását és a rezsicsökkentés megszüntetését akarják elérni.

„Két gondja van az európai baloldalnak velünk, részben a kormánnyal, részben pedig Magyarországgal. A kormánnyal az a baja, hogy a nép úgy döntött, hogy kétharmaddal leszavaz egy baloldali kormányt, ilyen még nem volt Európában, ez egy olyan nagy európai baloldali kudarc, amit a mai napig nem emésztettek meg. Mi persze itt élünk Magyarországon, mi ezt egy MSZP-s kudarcnak látjuk, meg a magyar baloldal kudarcának, de miután a politikát a modern világban nemzetközi összefüggésben szervezik, ezért ez a kudarc baloldalról nézve az európai baloldal kudarca is. És ezt mi okoztuk, illetve a magyar nép a kétharmados döntésével, ezt a békát nem tudják lenyelni. És van egy másik probléma, ez egy régi jelenség, hogy összefonódik a baloldal a pénztőkével és ezek minden egyes alkalommal, ahol a baloldalnak lehetősége van megszólalni, vagy nyomást gyakorolni Magyarországra, folyamatosan a bankadó visszavonását és a rezsicsökkentés beszüntetését követelik tőlünk, amit nem áll módunkban elfogadni” – mondta a miniszterelnök.

A miniszterelnök a devizakölcsönökről is beszélt az interjúban. Orbán Viktor azt mondta: az igazságszolgáltatásnak azt a jogi kérdést kellene vizsgálnia, hogy hibás termékek voltak-e a devizahitelek és hogyan válhattak általánossá.

Megszavazták a határozatot
Elfogadta a parlament a Tavares-jelentésre válaszul adott határozatot. A tervezetet a kormánypárti és a jobbikos képviselők szavazták meg, a szocialisták nem voksoltak, a Bajnai-pártiak és a DK-sok elutasították a javaslatot.

„Arról van szó, hogy igaz, hogy a lehetséges következményekre hol nagyobb, hol apróbb betűvel, ékes jogi nyelven, az ebben a nyelvben nem járatos szerződést kötő magyar állampolgárokat tájékoztatták, ez igaz, tehát a bankok mondhatják azt, hogy ezt a kockázatot önöknek tudniuk kellett volna. De mindenhol a világon ismert az a jogintézmény, hogy nem árulhatok akkor sem hibás terméket valakinek, hogyha elmondom neki, hogy könnyen lehet, hogy a termékem hibás. Tehát azt a kérdést kellene föltenni, hogy hibás-e a termék, és ha igen, akkor hogy lehet, hogy egy hibás termék általánossá vált. Ideértve a bakok és az állam felelősségét is, ez a kérdés valahogyan állandóan elcsúszik” – közölte Orbán Viktor.

Orbán Viktor csütörtöki, parlamenti napirend előtti felszólalásában úgy fogalmazott, az Európai Parlamentben átléptek egy olyan határt, amire eddig nem volt példa, az EP semmibe vette az unió alapszerződését, ezzel az Európai Unió bürokratái és parlamenti képviselői veszélyes útra tévedtek.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!