2024. 05. 10. Péntek Ármin, Pálma napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

Óránként közel 10 centit emelkednek a folyók

2013. március 30., szombat 17:42, frissítve: szombat 20:18

Óránként 5-10 centit emelkednek a folyók Baranyában, a belvíz miatt pedig több helyen már homokzsákokkal védik a házakat.

Homokzsákokkal védik a házakat és a kerteket az áradás és a belvíz miatt Baranya megye több településén. Sásd térségében kellett elrendelni a készültséget, mert a Baranya-csatorna vízszintje – a folyamatos esőzés és az olvadás miatt – óránként 5-10 centimétert emelkedik. A belvíz miatt pedig több ház kertje is víz alá került a településen. Baranyában egyre több településen kell védekezni, az Orfűi-patak kilépett a medréből, a víz mezőgazdasági területekre folyik, lakóházakat egyelőre nem veszélyeztet. A megyében egy nap alatt 30 milliméter csapadék esett, és olvad a hó a Mecsekben is. Az előrejelzés szerint a következő 24 órában további 20 milliméter eső eshet.

„A Bükkösdi-vízfolyáson és a Völgységi-patak mentén folyik védekezés – közölte Kasza Anett. – A legkritikusabb helyszín Sásd térségében van, itt jelenleg hat szivattyú dolgozik. Itt homokzsákos védekezést is folytatnak a kollégáink, jelenleg 4000 homokzsák van készenlétben a helyszínen. Két további településen van felderítés folyamatosan, Kisvaszar településről érkezett bejelentés, mely szerint lakóházakat veszélyeztet a víz. Emellett Királyegyháza településen tapasztaltak vízátfolyásokat. A meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint a délutáni órákban további csapadék várható a megyében, ezért folyamatosan fenntartjuk a készültséget” – mondta el a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

Máshol a belvíz okoz gondot

Székesfehérváron a belvíz okoz gondot. A városban már pénteken több helyen elkezdődött a megelőző védelmi munka. „Székesfehérvár polgármestere elsőfokú belvízvédelmi készültséget rendelt el a Galya- és a Nádor-csatornák várható magas vízállása miatt – tudatta a Székesfehérvári Városgondnokság Kft. ügyvezető igazgatója. –  Ez Fehérváron azért probléma, mert nagyon alacsony szinten csatlakoznak a városi vízfolyások a Galya-, illetve a Nádor-csatornába, így fennáll a visszaduzzasztás veszélye. Ha ez a visszaduzzasztás, tehát ha a vizek visszafelé kezdenek el folyni, ezeket a vízfolyásokat lezárjuk, és szivattyús átemelőállomásokat létesítünk” – tette hozzá Bozai István.

A városgondnokság felkészült: 60 embert, illetve 15 kis tehergépjárművet, és öt nagy munkagépet állított készenlétbe

Nyolc megyére elsőfokú figyelmeztetés

Nyolc megyére elsőfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat – a várható jelentős mennyiségű eső miatt. Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs és Tolna megyében 24 óra alatt több mint 20 milliméternyi csapadék hullhat. A legmagasabb nappali hőmérséklet 8 és 13 fok körül alakul.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!