Tömeges zaklatás: kevés volt a rendőr

DA, 2016. január 7., csütörtök 22:10, frissítve: péntek 08:13
Kevés volt a rendőr Köln utcáin szilveszter éjszaka, amikor részeg arab migránsok hordája zaklatott szexuálisan nőket a német városban. Az elkövetők cinikusan viselkedtek, áldozataik szemébe vágták, hogy Angela Merkel meghívására érkeztek Németországba. A kancellár átfogó vizsgálatot vár a hatóságoktól. Ismét elmondta, hogy a menekülteknek be kell tartaniuk a német törvényeket és a társadalmi normákat is.

Észak-afrikai arab fiatalok tobzódtak szilveszter éjszaka a kölni pályaudvar és a dóm közötti téren, nők tömegeit zaklatták szexuálisan, volt, akit meg is loptak. „Azt gondoltam, ha itt maradunk ebben a tömegben, megölhetnek minket, megerőszakolnak, és senki nem is veszi észre. Azt gondoltam, nincs más választásunk. Senki sem volt, aki segítsen vagy segítséget hozhatott volna. Csak ki akartam jutni” – mondta az egyik áldozat.

A megtámadott nők azt állítják, hogy a rendőrökhöz hiába fordultak segítségért. „Segítségre volt szükségünk. Odarohantunk a rendőrautókhoz, de senki nem volt bennük. Olyan kevesen voltak akkor kint, hogy nem tudták volna megakadályozni, amit átéltünk” – fogalmazott egy nő.


A Spiegel című hírmagazin közben hozzájutott a kölni rendőrség belső jelentéséhez, amelyben az olvasható, hogy kaotikus és megalázó események zajlottak szilveszter éjjelén a pályaudvar környékén. A rendőrök nem tudtak a nőknek segíteni, mert a támadók gyűrűt vontak a sértettek köré, az elkövetők megfélemlítették a szemtanúkat, így a tettesek többségét nem tudták azonosítani. Az egyik tettes cinikusan odavetette az egyenruhásoknak, hogy viselkedjenek vele barátságosan, mert őt Angela Merkel hívta Németországba Szíriából. A német kancellár elfogadhatatlannak és megvetendőnek nevezte a történteket. „Ami újévkor történt, az teljesen elfogadhatatlan. Ezek megvetendő bűncselekmények, amelyeket egyetlen állam sem tűr meg, így Németország sem. Ezért intenzív nyomozás folyik az illetékes hatóságok részéről. Ezt a vizsgálatot támogatnunk kell” – fogalmazott a német kancellár. Angela Merkel szerint nem egyedi esetről van szó. „Az emberek joggal várják el, hogy a szavakat tettek kövessék. Ezért folyamatosan arra kell figyelnünk, hogy mindent megtettünk-e, a Németországból történő kiutasításokkal pedig világos jelzéseket kell adnunk azoknak, akik nem akarják betartani a mi törvényes kereteinket” – tette hozzá.

A kölni eset annyira nem egyedi, hogy másik három német városban is történtek szexuális zaklatások. Bevándorlók hasonló akcióra készültek Finnországban is, de az ottani rendőrség időben őrizetbe vette őket egy menekülttáborban.  

hirdetés
Legfrissebb
Legolvasottabb
hirdetés