2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar ráadás

Következik:

Hazahúzó 01:00

Tömeges zaklatás: kevés volt a rendőr

2016. január 7., csütörtök 22:10, frissítve: péntek 08:13

Kevés volt a rendőr Köln utcáin szilveszter éjszaka, amikor részeg arab migránsok hordája zaklatott szexuálisan nőket a német városban. Az elkövetők cinikusan viselkedtek, áldozataik szemébe vágták, hogy Angela Merkel meghívására érkeztek Németországba. A kancellár átfogó vizsgálatot vár a hatóságoktól. Ismét elmondta, hogy a menekülteknek be kell tartaniuk a német törvényeket és a társadalmi normákat is.

Észak-afrikai arab fiatalok tobzódtak szilveszter éjszaka a kölni pályaudvar és a dóm közötti téren, nők tömegeit zaklatták szexuálisan, volt, akit meg is loptak. „Azt gondoltam, ha itt maradunk ebben a tömegben, megölhetnek minket, megerőszakolnak, és senki nem is veszi észre. Azt gondoltam, nincs más választásunk. Senki sem volt, aki segítsen vagy segítséget hozhatott volna. Csak ki akartam jutni” – mondta az egyik áldozat.

A megtámadott nők azt állítják, hogy a rendőrökhöz hiába fordultak segítségért. „Segítségre volt szükségünk. Odarohantunk a rendőrautókhoz, de senki nem volt bennük. Olyan kevesen voltak akkor kint, hogy nem tudták volna megakadályozni, amit átéltünk” – fogalmazott egy nő.


A Spiegel című hírmagazin közben hozzájutott a kölni rendőrség belső jelentéséhez, amelyben az olvasható, hogy kaotikus és megalázó események zajlottak szilveszter éjjelén a pályaudvar környékén. A rendőrök nem tudtak a nőknek segíteni, mert a támadók gyűrűt vontak a sértettek köré, az elkövetők megfélemlítették a szemtanúkat, így a tettesek többségét nem tudták azonosítani. Az egyik tettes cinikusan odavetette az egyenruhásoknak, hogy viselkedjenek vele barátságosan, mert őt Angela Merkel hívta Németországba Szíriából. A német kancellár elfogadhatatlannak és megvetendőnek nevezte a történteket. „Ami újévkor történt, az teljesen elfogadhatatlan. Ezek megvetendő bűncselekmények, amelyeket egyetlen állam sem tűr meg, így Németország sem. Ezért intenzív nyomozás folyik az illetékes hatóságok részéről. Ezt a vizsgálatot támogatnunk kell” – fogalmazott a német kancellár. Angela Merkel szerint nem egyedi esetről van szó. „Az emberek joggal várják el, hogy a szavakat tettek kövessék. Ezért folyamatosan arra kell figyelnünk, hogy mindent megtettünk-e, a Németországból történő kiutasításokkal pedig világos jelzéseket kell adnunk azoknak, akik nem akarják betartani a mi törvényes kereteinket” – tette hozzá.

A kölni eset annyira nem egyedi, hogy másik három német városban is történtek szexuális zaklatások. Bevándorlók hasonló akcióra készültek Finnországban is, de az ottani rendőrség időben őrizetbe vette őket egy menekülttáborban.  

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!