2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

MLP: Orbán elbukott politikája vezetett a PISA-eredményekhez

,

2016. december 7., szerda 13:45, frissítve: vasárnap 15:30

Orbán Viktor elbukott oktatáspolitikája miatt teljesítettek rosszul a nemzetközi PISA-teszten a magyar diákok – a Magyar Liberális Párt ügyvivője szerint. Az LMP szerint Palkovics László oktatási államtitkár és Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter is felelős a kialakult helyzetért. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete pedig már augusztusban jelezte, hogy romlani fog a közoktatás színvonala a mostani tanévben.

A párt a többi között azt követeli, hogy a kormány adja vissza az oktatást a szakma kezébe, nevezzen ki egy olyan szakértői kabinetet, amely a pedagógusokra és a diákokra alapozna, nem pedig az ideológiai nevelésre. „A természettudományos, a matematikai, valamint a szövegértési teszteken ilyen módon elbukni, ahogy a magyar diákok elbuktak, az nem a tantestületek, nem a pedagógusok, nem az intézmények és nem a gyerekek hibája, hanem az elhibázott oktatáspolitikáé. Gyakorlatilag a szakadékba lökték a következő 50 évét Magyarországnak azzal a rombolással, amelyet az elmúlt hat évben Orbán Viktorék műveltek. Szakmaiatlan, agymosásra épülő, átideologizált és teljességgel összeroncsolt tantervet kaptak a kezükbe a pedagógusok. Így nem lehet tanítani” – szögezte le Bősz.

Az LMP szerint Palkovics László oktatási államtitkár és Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter is felelős a kialakult helyzetért. Az ellenzéki párt szakpolitikusa úgy véli: a mostani vezetés továbbtolja az oktatás biciklijét a szakadék felé. A zöldpárt egyben elfogadhatatlannak tartja az oktatási rendszer újabb tervezett átalakítását, amely szerint az önkormányzatok szinte már bele sem szólhatnának az intézmények működésébe. Az MLP leállítaná ezt a folyamatot.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke szerint a köznevelésből kivont források vezettek a rossz eredményekhez. Mendrey László szerdai sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, a lexikális tudás helyett a tanulók problémamegoldó képességét kell fejleszteni. Szerinte azonban a jelenlegi oktatási kormányzattal nem lehet végrehajtani a rendszer átalakítását. „Balog Zoltán miniszter, Palkovics László államtitkár, Rétvári Bence államtitkár – akiknek ebben komoly felelőssége van –, Hoffmann Rózsa, a kulturális bizottság alelnöke, vagy legalábbis tagja egészen biztosan – távozzanak, legyenek kedvesek a közoktatás irányításának a környékéről, mert rosszat tettek. Nem azért kiabáltunk 4-5 évvel ezelőtt, mert nem volt nekünk szimpatikus XY-nak a profilja, vagy sem, vagy a politikai programja. Minket nem érdekel, hogy mit gondol a világ keletkezéséről, vagy mit gondol a politikai irányzatokról. Minket az érdekel, hogy mit gondol az iskoláról. És az, amit gondoltak az iskoláról, az ide vezetett. Ezt már nem lehet a 2012 előtti korra ráfogni, ez már ennek a kornak az eredménye” – fogalmazott Mendrey László.

Mélyponton van a magyar oktatás színvonala – ezt mutatja a 15 éves diákokon végzett legfrissebb PISA-teszt. A szakállamtitkár nem borúlátó, a pedagógusok szakszervezete viszont a kormányzati oktatáspolitika bukásának tartja a nemzetközi felmérést. A Hír TV-nek nyilatkozó szakértő ugyanakkor azt mondja: az Orbán- és a Gyurcsány-kormányok közös felelőssége a közoktatás jelenlegi állapota.

Reform kell
Új közoktatási törvényre van szükség, amely az intézmények helyett a gyermekeket állítja a középpontba – mondta Hiller István volt oktatási miniszter Magyarország élőben című műsorunkban, aki szerint a 2011-ben elfogadott köznevelési törvény miatt teljesítenek rosszabbul a magyar diákok. Az Országgyűlés szocialista alelnöke szerint a kedden közzétett PISA-felmérés azt támasztja alá, hogy a kormány oktatáspolitikája rossz, a megvalósítás pedig csapnivaló.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!