2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Lázár bejelentette: minden eszközzel büntetni fognak

2015. október 29., csütörtök 15:36, frissítve: csütörtök 19:59

Uniós döntés ide, uniós döntés oda, a kormány elveszi a multiktól azt a pénzt, amelyet Brüsszel náluk hagyott. Lesz új dohányipari különadó, de az élelmiszerláncoknak sem lesz könnyebb. Szokásos csütörtöki sajtótájékoztatóján Lázár János ismertette a végleges döntést az állami rezsicsökkentésről. A lakóingatlanoknál 160 négyzetméterig nem kell fizetni az építési vagy a használatbavételi engedélyért, az okmányoknál pedig csak a jogosítvány első kiállítása lesz ingyenes, a meghosszabbításáért már fizetni kell.

A páros felállás maradt, de a duó egyik tagja kicserélődött. A leköszönt Giró-Szász Andrást nem az új kommunikációs államtitkár, Tuzson Bence váltotta Lázár János oldalán, hanem Kovács Zoltán kormányszóvivő.   

A szót, ahogy eddig is, a Miniszterelnökség vezetője vitte a sajtótájékoztatón. Lázár János hivatalosan is bejelentette, hogy a brüsszeli vétó miatt visszaállítják az egykulcsos élelmiszerlánc-felügyeleti díjat. A külföldi áruházláncoknak még sincs okuk az örömre, a kormány nem hagyja náluk azt a 23 milliárd forintot, amelyet az Európai Bizottság megtakarított nekik.

„Tehát az a hír, amely arról szól, hogy több embert kellene foglalkoztatnia, minél nagyobb egy vállalkozás, az nem alap nélküli, a kormány ennek a lehetőségét is meg fogja vizsgálni, illetve minden olyan lehetőséget megvizsgálunk, amely arról szól, hogy aki nagyobb, az többet vállaljon a közteherviselésből azokkal szemben, akik kicsik” – fejtette ki Lázár János.

Brüsszel az élelmiszerlánc-felügyeleti díjjal együtt függesztette fel az ugyancsak többkulcsos dohányipari különadót. Lázár János a dohánygyártóknak is megüzente, hogy a magyar kormány minden eszközzel növelni fogja a terheiket. Az első büntetőintézkedést meg is nevezte a tárcavezető.  

„Egy újabb lépés, hogy az egészségre különösen káros, kiemelt veszélyt jelentő dohánytípusokat fogjuk 4 forint/szál adóteherrel sújtani a következő időszakban” – fogalmazott.

„Üldözték már ezeket az embereket eleget az elmúlt száz esztendőben” – ezt a mondatot Lázár János már a földprivatizációja ellen tiltakozó ellenzéki pártoknak címezte. A miniszter azt mondta, hogy a kormány a gazdák javaslatára adja el a tulajdonában lévő szántókat, gyümölcsösöket. A tárcavezető bejelentette, hogy a három állami ménest, a bábolnait, a szilvásváradit és a mezőhegyesit mintagazdasággá alakítják.

„Mezőhegyes esetében a kormány döntése az, hogy azon földterületek, amelyek nem kerültek jelen pillanatban haszonbérleti kiírásra, 2-300 hektárról van szó, a mezőhegyesi méneshez kerülnek integrálásra, valamint újraalapításra kerül a mezőhegyesi ménesbirtok” – fejtette ki.  

Lázár János nem hagyta ki kedvenc témáját, a bürokráciacsökkentést sem. Bejelentette, hogy öt területen csökkennek januártól az állami eljárási díjak.  

„A diákok által fizetendő díjak tekintetében például a felsőoktatási felvételi eljárás ingyenessé tételével, az oktatási igazolványok ingyenessé tételével és a jogosítvány első kiállítása ingyenessé tételével. Az építésügy területén az építési engedélyek lakócélú ingatlanoknál 160 négyzetméteres lakócélú ingatlanig ingyenessé válnak, a használatbavételi engedélyek kiadása szintén 160 négyzetméterig szintén ingyenessé válik” – részletezte.

Nem kell fizetni továbbá 2016-tól a vállalkozói igazolvány kiállításáért, a cégeknek az adóhatósági igazolásért, a beszámolók közzétételéért, az erkölcsi bizonyítványért, az örökösöknek a tulajdonjog vagy a haszonélvezeti jog bejegyzéséért. Ingyenes lesz az okmánycsere is névváltozás esetén.

A teljes sajtótájékoztató:

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!