2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Napi aktuális 23:30

Mindegy, meddig érnek a szálak, Mengyi lehet a bűnbak

2016. augusztus 22., hétfő 19:38, frissítve: szerda 10:47

Hosszú börtönévek is várhatnak Mengyi Rolandra, ha bebizonyosodnak azok a bűncselekmények, melyekkel a fideszes képviselőt gyanúsítják. A Miniszterelnökség államtitkára, a Hír TV-nek nyilatkozva másfél hónapon belül teljes nyilvánosságot ígért a belső vizsgálatról. Az ellenzéki pártok ugyanakkor csak egy kishalnak tartják Mengyit, akivel el lehet vitetni az ügyet.

A Voldemort-ügyként elhíresült csalássorozat nyomozati iratait a 168 Óra cikksorozata dolgozta fel. Ezekből az derül ki, hogy Mengyi Roland fideszes országgyűlési képviselő és társai több százmillió forintot igyekeztek kivenni egy uniós projektből. A lapban az olvasható, hogy politikai kapcsolatokon keresztül próbálták elintézni a pályázat sikerességét. Költségvetési csalás mellett ezért vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés bűntettében is meggyanúsíthatják Mengyit.

A befolyással üzérkedés tipikusan olyan bűncselekmény, amely az intézményrendszerbe vetett társadalmi bizalmat rombolhatja. A döntéshozatali pozícióban lévő személyekről ugyanis azt hiteti el az elkövetője, hogy megvesztegethetők. Magyar György ügyvéd úgy látja, hogy akár vezetnek felsőbb szintekre az ügy szálai, akár nem, végül Mengyi lehet az, akinek el kell majd vinnie az ügyet. „Nekem rosszak a tapasztalataim, és azt gondolom, hogyha találnak valakit, aki alkalmas bűnbaknak, és bűnösségét tudják bizonyítani, akkor általában ott meg szokott állni a tudomány. Nem szokott feljebb menni” – fogalmazott az ügyvéd a Hír TV-nek.

Az ellenzéki pártok is elképzelhetetlennek tartják, hogy Mengyi Roland a kormány és a Fidesz tudta nélkül, egymaga képes lett volna egy ekkora csalássorozatot menedzselni. „Kizárt dolognak tartom, hogy bárki magában egy ilyen hálózatot működtetni lett volna képes. Legalábbis azon a szinten, amin Mengyi Roland van” – jelentette ki Szél Bernadett, az LMP társelnöke.

Az MSZP-elnök is úgy fogalmazott: egy központi vezérlésű pártban nem történhet meg az, hogy a vezetés tudta nélkül hozzanak meg uniós forrásokkal kapcsolatos döntéseket. „Egy bolsevik típusú pártban, tehát olyan pártban, amelyik egyértelműen egy központból vezérelt, nagyon nehezen képzelhető el, hogy a végeken valakik önálló stratégiákat képviseljenek, önálló stratégiákat hajtsanak végre. Tehát mi azt látjuk, hogy az EU-pénzek felhasználása környékén, a közpénzek felhasználása környékén központi döntéssel, helyben végrehajtott módon, de mégiscsak azt látjuk, hogy központi akarat végrehajtásával történt a közpénzek átterelése magánvagyonná” – fogalmazott a szocialisták elnöke.

Belső vizsgálat, másfél hónap

A Miniszterelnökség közben maga is vizsgálatot indított: elsőként a csalásokban részt vevő cégeket világítják át 2007-ig visszamenően. „Egyértelműen látható, hogy két cégről, két testvércégről van szó, amely 2007 óta többtucatnyi európai uniós pályázat végrehajtásában vett részt. Az egyik, a Public Sector Consulting, ami számszerűen 19 projekt esetében vállalt pályázatíró, projektmenedzsment vagy valamilyen szolgáltatói munkát, a másik, az pedig a Public Sector Tanácsadó Kft., amely 2010 óta végzett hasonló típusú szolgáltatásokat, mintegy 44 esetben. Látjuk azt, hogy melyik projektekben működtek közre, és a vizsgálat második fázisában a miniszter úr arról rendelkezett, hogy újra át kell tekinteni ezeket az értékeléseket, ami pedig egy végkövetkeztetést fog hozni olyan másfél hónapon belül, amikor megtörténik az összes, 2007 óta általuk kezelt vagy részben általuk menedzselt pályázatnak az áttekintése” – nyilatkozta a Miniszterelnökség miniszterhelyettese. Csepreghy Nándor hozzátette: a teljes vizsgálati anyagot nyilvánosságra hozzák.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!