2024. 04. 16. Kedd Csongor napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Paláver 15:35

Migránsok tömege a Magyarországra tartó vonaton – a Hír TV kamerája rögzítette

2015. július 15., szerda 12:40, frissítve: szerda 21:04

A Hír Televízió stábja által készített rejtett kamerás felvételek szerint folyamatosan nő a Szerbiából érkező menekültek száma. Ők Belgrádban próbálnak felszállni a Magyarország felé közlekedő vonatokra. Közben az ENSZ menekültügyi hivatala rossz megoldásnak tartja a szerb határra épített szögesdrót kerítést a bevándorlás problémája ellen. Ezt az ENSZ belgrádi misszióvezetője mondta a Hír TV-nek. A szakértő szerint a kerítés nem akadályozza meg, hogy a migránsok Magyarországon keresztül próbáljanak Nyugat-Európába eljutni.

Rejtett kamerás felvételeink a belgrádi pályaudvaron készültek. A menekültek tömegesen szálltak fel a Magyarország felé tartó vonatokra. Az ENSZ szerint július közepéig több mint 45 ezren fordultak menedékkérelemért a belgrádi hatóságokhoz. „A helyzet romlik, a Szerbiába érkezők száma még mindig nő. Menekültkérőkként regisztrálják magukat, de nem igazán azok, mert nem szeretnének Szerbiában maradni” – mondta Nikola Kovacevic, a belgrádi emberi jogi központ kutatója.

A migránsokat a dél-szerbiai Presevoban lévő menekültközpontban regisztrálják, ujjlenyomatot vesznek tőlük, orvosi vizsgálaton esnek át, enni és innivalót kapnak.

A világszervezet menekültügyi hivatalának helyi misszióvezetője a humanitárius helyzet közös megoldását sürgeti. Bírálta ugyanakkor az unió dublini megállapodását is. Az ENSZ olyan megoldást szeretne elérni, hogy Nyugat-Európából ne toloncolják vissza Magyarországra vagy Szerbiába az itt belépő menekülteket.

„Többségében Szíriából, Afganisztánból, Szomáliából, Eritreából, Irakból, Szudánból jön, háború sújtotta államokból, ahonnan a háború és üldöztetés elől menekülnek. Szerintünk ők világos, hogy menekültek. Aggaszt bennünket a visszaküldésük, vagy az, hogy védelmet találjunk a számukra. Az UNCHR az Európai Bizottsággal tárgyal Brüsszelben a tagállamokkal, hogy dolgozzon ki alternatívákat a jelenlegi rendszer mellett, amelyben megoszlik a felelősség és növekszik a szolidaritás az európai országokban. Ez egy európai kérdés, nem csak egy országot érint, és a nyugat-balkáni államokat is be kell vonni a tárgyalásokba” – mondta Anne-Brigitte Krum-Hansen, a ENSZ Menekültügyi Hivatalának helyettes vezetője.

A menekültügyi szakértő ugyanakkor rossz megoldásnak tartja a szerb határra épített szögesdrót kerítést is, szerinte az nem megoldás a bevándorlás problémájára, mert nem akadályozza meg, hogy a migránsok Magyarországon keresztül próbáljanak Nyugat-Európába, elsősorban Németországba szökni.

„Arra számítunk, hogy néhány menekült, aki most megy keresztül Szerbián, egy rövid időre megragad a magyar határon, de aztán várhatóan csak annyi történik, hogy keresnek egy másik útvonalat Nyugat-Európába, ahol menedékre és biztonságra számíthatnak. A kerítés tehát csak annyit nehezít meg, hogy ezek az emberek biztonságos helyre jussanak, de megoldást semmire sem kínál. Legfeljebb az emberek szenvedéséhez és az utazás kockázataihoz járul hozzá” – tette hozzá Anne-Brigitte Krum-Hansen.


Kedden a szerb kormányfő azt mondta, a magyar kormány szégyellheti magát a kerítésépítés miatt. Alexandar Vucic szerint kabinetje nem akar a meglévők mellé újabb falakat húzni, de azt sem, hogy megromoljon kapcsolata Magyarországgal.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!