2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

A Hold válaszolt - Portréfilm Bay Zoltánról

Következik:

Híradó 12:00

Matolcsy dönthetett az egyik MNB-alapítvány pénzköltéseiről

2016. május 2., hétfő 10:26, frissítve: hétfő 20:02

Matolcsy György fektethette be az általa elnökölt jegybanki alapítvány vagyonát - írja a Népszabadság a szocialista Tóth Bertalan által kiperelt iratok alapján.

A Pallas Athéné Domus Animae alapítvány kuratóriuma a döntés jogát a jegybankelnökre és az egyik kuratóriumi tagra bízta. A pénz egy részét a Matolcsy-rokon Szemerey Tamás bankjában fialtatták, a jegybankinál alacsonyabb kamattal. Az MNB és a kormány korábban azzal takarózott, hogy az alapítványok a jegybanktól független döntéseket hoztak.

Kósa: Matolcsynak nem volt beleszólása

A Népszabadság által közzétett iratok ellenére a Fidesz még mindig azt állítja, hogy Matolcsy Györgynek nem volt beleszólása az alapítványok költéseibe. Kósa Lajos frakcióvezető szerint abból, hogy az MNB elnöke egyetértett a kuratórium többségének határozatával, még nem következik, hogy ő döntött.

„Az alapítványok döntését nem az alapító hozza, hanem a kuratórium, és a kuratóriumban a jelenlegi szabályok szerint nem lehet döntő befolyása az alapítónak. Tehát ez nem jelenti azt, hogyha mondjuk az alapító maga is képviseli magát a kuratóriumban, de ott kisebbségben van és mondjuk a kuratórium úgy döntött egy kérdésben amivel az alapító is egyetértett, azt meg kell nézni, hogy egyébként a befolyása hogyan érvényesült. Ezért én azt gondolom, hogy az összes nemzeti banki, alapítványi pénzfelhasználással kapcsolatban minimum érdemes megvárni a számvevőszéknek a véleményét” – közölte Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője.

Nyomoznak

Mégis nyomoznak az egyik jegybanki alapítvány svábhegyi ingatlanvásárlása miatt. A villáért nettó 1 milliárd 38 millió forintot fizetett egy magáncégnek a Pallas Athéné Geopolitikai Alapítvány tavaly februárban. Az épületet olcsóbban is megszerezhették volna, egy ingatlanos vállalkozás 950 millió forintért hirdette. A hatóságokhoz egy magánszemély fordult hűtlen kezelés gyanújával, de feljelentését tavaly októberben elutasították. Ezt a határozatot bírálta felül fél év elteltével az ügyészség.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!