2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

CPAC Magyarország 2024 03:40

Magyar áldozatok is lehetnek Barcelonában

2017. augusztus 18., péntek 06:33, frissítve: péntek 09:52

A külügyminisztérium 10.30-kor sajtótájékoztatót tart, akkor kiderülhet, igazak-e a sajtóértesülések.

Újabb gázolásos merénylet történt Barcelona közelében éjszaka. Cambrils üdülővárosban hét embert, köztük egy rendőrt ütött el egy furgon a tengerparti sétányon, a rendőrök öt fegyverest lőttek le. A legfrissebb jelentések szerint öt sérült kórházban van, egyikük állapota kritikus, ketten súlyosan sérültek meg. Két ember kevésbé súlyosan sérült.

A hatóságok szerint mindannyian robbanóövet viseltek. A katalán belügyi tanácsos reggel a rádióban beszélt arról, hogy nem volt náluk valódi robbanószer, a robbanóöveik hamisak voltak.

Közben a rendőrség továbbra is keresi a 13 áldozattal járó barcelonai támadás egyik elkövetőjét. A terrortámadást az Iszlám Állam vállalta magára. Sajtóértesülések szerint az amerikai hírszerzés már hónapokkal ezelőtt figyelmeztette a katalán hatóságokat egy közelgő merényletre Barcelonában.

Magyarok is érintettek lehetnek

Bár az MTI szerint nem tudni magyar áldozatról és a külügyminisztérium csütörtök estig nem kapott értesítést magyar érintettekről, a BBC a spanyol polgári védelmi ügynökségre hivatkozva azt írja, magyarok is vannak az áldozatok között. A híradás egyelőre nem különböztette meg a halálos áldozatokat a sérültektől, így nem tudni, hogy a magyar áldozat vagy áldozatok sérültek, vagy életüket vesztették a terrortámadásban.

A katalán régió belügyminisztériuma hivatalosan nem közölte, hogy magyarok is érintettek lennének. Azt írták, hogy a spanyolokon kívül franciák, németek, hollandok, argentinok, venezuelaiak, belgiumiak, peruiak, írek, kubaiak, görögök, macedónok, britek, osztrákok, pakisztániak, tajvaniak, kanadaiak, ecuadoriak, amerikaiak, kuvaitiak, törökök és kínaiak is vannak az áldozatok között. Arra nem tértek ki, hogy a felsoroltak meghaltak, vagy megsebesültek a merényletben.

A külügyminisztérium 10.30-kor sajtótájékoztatót tart, akkor kiderülhet, igazak-e a sajtóértesülések.

„A belső értékek a terror fölött állnak”

„Egy nagyon súlyos cselekményről beszélünk, amit elítélünk. A demokrácia és a belső értékeink mindig a terrorista erőszak fölött állnak” – jelentette ki Carles Puigdemont katalán elnök.

A spanyol kormányfő is részvétét fejezte ki: „felhívtam a katalán elnököt és biztosítottam arról, hogy számíthat a kormány támogatására. Az állam segít az áldozatok hozzátartozóinak, és abban is, hogy visszaálljon az élet normális menete” – mondta Mariano Rajoy.

Párizsban elsötétült az Eiffel-torony a barcelonai merénylet után. Az európai gázolásos merényletsorozat tavaly júliusban kezdődött Nizzában, ahol nyolcvanhat ember halt meg. Azóta hasonló terrortámadások történtek Berlinben, Stockholmban és Londonban is.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!