2024. 05. 14. Kedd Bonifác napja
Jelenleg a TV-ben:

Komment

Következik:

Napindító 07:30

Ma sem jelent meg Simon Gábor a mentelmi bizottság előtt

2014. február 12., szerda 12:10, frissítve: szerda 13:20

Hiába várták az Országgyűlés mentelmi bizottsága elé Simon Gábort, az MSZP bukott elnökhelyettese ma sem jelent meg a testület előtt. A bizottság elnöke ezért kezdeményezte a képviselői összeférhetetlenség kimondását. A politikus mára ígérte, hogy lemond képviselői mandátumáról, azonban az erről szóló nyilatkozat továbbra sem érkezett meg Kövér László házelnökhöz.

A Magyar Nemzet írta meg, hogy vagyonnyilatkozata alapján a politikus két éve egy nyolcvanmilliós budai luxuslakást vett, de nem tudni, miből. A Fővárosi Főügyészség közben elrendelte a nyomozást a XVIII. kerületi önkormányzat 2008-as kötvénykibocsátásai ügyében, ami egy időben történt Simon Gábor ausztriai számlájának megnyitásával.

Rétvári: Az MSZP falaz Simonnak

Az MSZP falaz Simon Gábornak azzal, hogy a szocialista képviselők nem jelentek meg a mentelmi bizottság hétfői meghallgatásán – ezt Rétvári Bence mondta a Hír TV Magyarország élőben című műsorának. A közigazgatási és igazságügyi államtitkár szerint Simon új vagyonnyilatkozata nem tisztázott semmit, csak újabb kérdéseket vetett fel.

– Kibővíti a vizsgálat körét, hiszen nincsen olyan tétel, szinte, mely megegyezne az egy hónappal korábban leadott vagyonnyilatkozattal. Kilencmillió forint különbség van – ahogy én olvastam a hírekben – a két vagyonnyilatkozat között, márpedig nyilván nem a képviselői illetményéből lett harminc nap alatt ez a különbség. Nehéz jóhiszeműséget feltételezni valakiről, aki éveken keresztül a vagyonnyilatkozatából kihagyja ezt a tételt, nem megy el a bizottság ülésére – mondta Rétvári Bence.

Gondatlanul nem lehet adót csalni

Ötvenmilliósra becsüli az adószakértő a Simon Gábor eltitkolt vagyona után be nem fizetett közteher mértékét. Vámosi-Nagy Szabolcs a Hír TV Magyarország élőben című műsorában azt hangsúlyozta: a közel negyedmilliárd forint be nem vallása adócsalás, de nem mindegy, hogy pontosan mekkora adóhiány keletkezett.

– Adócsalásnak csak szándékos törvényi tényállása van, gondatlanul nem lehet elkövetni. Büntetőjogi fogalmakról beszélünk, belefér a szándékosságba, ha valaki nem tud ekkorát feltüntetni. Nem mindegy, hogy az adóhiány ötvenmillió forint alatt vagy felett van, mert a Btk. egyik esetben legfeljebb öt évvel bünteti az elkövetőt, a fölötte lévővel pedig legfeljebb nyolc évvel – közölte Vámosi-Nagy Szabolcs.

Kuncze: Rossz fényt vet az MSZP-re

Árnyékot vet az MSZP-re Simon Gábor ügye – Kuncze Gábor szerint. Az összefogás jelöltjeként Szigetszentmiklóson induló, egykori belügyminiszter erről budakeszi lakossági fórumán beszélt. A volt liberális pártelnök ugyanakkor úgy véli, hogy a szocialisták megfelelően kezelték a kialakult helyzetet.

– Helyes, hogy az MSZP kirakta. Ettől kezdve a bűnüldöző szervek feladata, illetve a NAV feladata, hogy megállapítsa, hogy mi történt, és amennyiben ebben sáros Simon, akkor vállalnia kell a következményeit. Ez így korrekt, ez így rendben van, és ezzel együtt is nagyon sajnálatos, hogy az MSZP egyik vezető politikusával ez előfordulhatott, és ez árnyékot vet az MSZP-re – vélekedett a politikus.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!