2024. 05. 18. Szombat Erik, Alexandra napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 07:00

Lemond a pápa

2013. február 11., hétfő 15:14, frissítve: kedd 11:20

Lemond a pápa, hasonló lépésre 600 éve nem volt példa a katolikus egyház történetében. XVI. Benedek sem testileg, sem lelkileg nem érzi már elég erősnek magát ahhoz, hogy lelkiismeretesen ellássa egyházfői feladatát.

XVI. Benedek bejelentése közvetlen munkatársait is váratlanul érte. A 85 éves egyházfő reggel közölte a tanácsadóival, hogy február 28-án este 8 órakor lemond. Döntését azzal indokolta, hogy sem testileg, sem lelkileg nem érzi már magát elég erősnek ahhoz, hogy lelkiismeretesen ellássa feladatát. A Vatikán szóvivője azt mondta, az új pápát a lehető leghamarabb szeretnék megválasztani, XVI. Benedek utódáról húsvét előtt dönthet a bíborosok testülete, azaz a konklávé.

„A pápa közölte, többször is megvizsgálta a lelkiismeretét Isten előtt. Ez mély és személyes döntés volt, amit Isten színe előtt egy ima erősített meg” – fogalmazott Federico Lombardi atya, a Vatikán szóvivője.

Hasonló lépésre 600 éve nem volt példa, utoljára XII. Gergely mondott le 1415-ben. XVI. Benedeket, azaz Joseph Ratzingert 2005-ben választották meg. A Hittani Kongregáció vezetőjeként közel állt elődjéhez, II. János Pálhoz. Hivatalba lépése előtt az egyházon belüli erkölcstelenségekre panaszkodott, bírálói szerint azonban ő sem tett meg mindent pápaként a katolikus egyházat megrengető pedofilügyek kivizsgálásáért. Brit fogadóirodák Peter Turkson ghánai bíborost tartják a legesélyesebb utódjelöltnek.

Körlevélben kért áldást XVI. Benedek pápára Erdő Péter. A bíboros az Esztergom–budapesti Főegyházmegye híveihez és papjaihoz eljuttatott levelében kiemelte a pápának Magyarország iránti jóindulatát, melynek kiemelkedő jele volt a szentéletű vértanúk boldoggá avatása. A körlevelet az egyházmegyében február 28-áig minden vasárnapi szentmisén felolvassák.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!