2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Lelőtték az orosz légierő gépét

,

2015. november 24., kedd 13:05, frissítve: kedd 19:54

Két orosz harci gép is megsértette a török légteret Szíria felett, a törökök az egyik bombázót kilőtték. Ankara kérésére rendkívüli tanácskozást hívott össze a NATO az ügyben.

A török hadsereg szerint a pilóták a többszöri figyelmeztetés ellenére sem hagyták el a légteret, ezért vették őket célba. Egy, a gép lelövéséről készült videofelvételen látszik, amint a gép kigyullad, a két pilóta katapultál, és ejtőernyővel leereszkedik. A gép egy hegynek csapódott. A törökök feltehetően a földről lőtték le.

Információk szerint az egyik pilóta a szíriai türkmén milíciák fogságába került, a másikat még keresik, egy szíriai lázadó csoport állítása szerint azonban meghalt.

Az orosz közvélemény hisz az orosz elnöki szóvivőnek, hogy nem sértett török légteret a lelőtt vadászbombázó, amit állítólag hitelt érdemlően is bizonyítani tud Moszkva. Szakértők egy kisebb köre azonban felteszi azt a kérdést, miért kell ilyen közel menni a határhoz, miért kell egyáltalán a lehetőséget megadni arra, hogy ilyen incidensek történhessenek – mondta a Hír TV-nek Stier Gábor, a Magyar Nemzet külpolitikai rovatvezetője. Szerinte az orosz szervek egyelőre kivárnak az ügyben, de Vlagyimir Putyin elnöktől kemény retorika várható.

A törökök kérésére rendkívüli tanácskozást hívott össze a NATO a lelőtt vadászgép ügyében.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!