2024. 05. 10. Péntek Ármin, Pálma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:10

Lavrov: Nincs jelentősége az oroszok elleni szankcióknak

2014. március 30., vasárnap 17:33, frissítve: hétfő 08:16

Nincs jelentős hatásuk a Moszkva elleni nyugati szankcióknak – az orosz külügyminiszter szerint. Szergej Lavrov ma este egyeztet amerikai kollégájával, John Kerryvel a két ország között kialakult feszültségről. Az oroszok által elfoglalt Krím félszigetről lassan az utolsó ukrán egységeket is kivonják. Közben Kijevben az oroszellenes tüntetések áldozataira emlékeznek.

A legesélyesebbnek tartott elnökjelölt is lerótta kegyeletét a februári kijevi vérengzés áldozatainak emléke előtt. Petro Porosenko azt ígérte, megválasztása esetén felelősségre vonja azokat, akik saját honfitársaik közé lövettek a Függetlenség téren. „Nem érdekel önmagában a mesterlövészek elfogása. Engem azok a politikusok érdekelnek, akik küldték őket” – mondta Porosenko.

A megemlékezésen beszédet mondott Vitalij Klicsko is, aki a hétvégén visszalépett Porosenko javára. „Ezek az emberek nem azért haltak meg, hogy valakit kinevezzenek egy posztra, nem azért, hogy valaki egy magasabb pozícióba jusson. Azért haltak meg, hogy mi, ukránok mindannyian egy normális országban élhessünk” – fogalmazott Klicsko.

A legutóbbi, március közepén készült felméréseken Porosenko 25, Klicsko 9, Julija Timosenko 8 százalékon állt. Az édességipari érdekeltségei miatt csokoládékirályként emlegetett Petro Porosenko Ukrajna ötödik leggazdagabb embere, aktív szerepet játszott a 2004-es narancsos forradalomban, később pedig gazdasági és külügyminiszter is volt.

Folyik a Krím „ukránmentesítése”

A kijevi megemlékezés idején is folytatódott az ukrán hadsereg kivonása a Krímről, az oroszok a félszigeten hagyott tankokat is feltették az Ukrajnába tartó tehervonatokra. Az Oroszországhoz csatolt régióban néhány ukrán katona maradt, a Krímben állomásozó ukrán hadosztályok háromnegyede átállt az oroszokhoz – ahogy a teljes krími rendőrség is.

A Nyugat számos büntetőintézkedéssel sújtotta Moszkvát, egyes orosz politikusokat kitiltottak az Európai Unióból és az Egyesült Államokból, de bankszámlákat is zároltak. Az orosz külügyminiszter szerint a szankcióknak nincs jelentős hatásuk. „Nem akarom azt mondani, hogy a szankciók nevetségesek és hogy egyáltalán nem törődünk velük; ezek nem kellemes dolgok, de keményebb időket is átéltünk már” – mondta Szergej Lavrov.

Szergej Lavrov vasárnap este Párizsban találkozik amerikai kollégájával, John Kerryvel, hogy a Moszkva és Washington közti feszültség oldásáról tárgyaljanak.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!