2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Négy vezető fideszes politikus, négyféle vélemény

2016. szeptember 29., csütörtök 15:05, frissítve: csütörtök 19:59

Már vizsgálja az Adatvédelmi Hatóság, hogy telefonon buzdítottak-e állami hivatalnokok munkaidőben választókat arra, hogy vegyenek részt a népszavazáson, értesült a Hír TV.

A vizsgálat azután indult, hogy a 444.hu a birtokába jutott dokumentumokra hivatkozva megírta: külön telefont és Fidesz–KDNP logóval ellátott propagandaanyagot kaptak az önkormányzati és minisztériumi dolgozók, hogy aztán a Kubatov-lista segítségével győzködjék a vidéki szavazókörzetek választóit a referendum fontosságáról.

A Fidesz budapesti kampányáért felelős Kocsis Máté ugyanakkor semmi kivetnivalót nem lát az akcióban. Szerinte mivel a kormány beállt a népszavazás mögé, ezért az állami hivatalnokok is részt vehetnek benne. „Ha egy kormány intézményesen elkötelezi magát parlamenti felhatalmazással egy népszavazás mellett, akkor a kormány alkalmazottainak lehetőségük van arra, hogy ebben részt vegyenek, és hogy ha ehhez nekik egy kommunikációs támpont kell, én azt azért nem tartom egy olyan nagyon durva dolognak” – jelentette ki Kocsis Máté.

Dömötör tagadta a telefonos buzdítást

A propagandaminiszter helyettese viszont a 444.hu által bemutatott dokumentumok ellenére is tagadja a telefonos buzdítást. Dömötör Csaba azt mondta: ezek az állítások csak a kvótareferendumot akarják lejáratni. „A népszavazással kapcsolatban, ez nagyon fontos, a kormány nem indít és nem koordinál semmilyen telefonhívást. A kormány beszámolt arról, hogy milyen eszközökkel vesz részt a kampányban, szó esett korábbi sajtótájékoztatókon miniszterelnöki levélről is, tájékoztató kiadványokon a kormány által megjelentetett hirdetéseket pedig mindenki láthatja, ezekről a kormány mindig beszámol, számos valótlan állítás hangzik el ugyanakkor a népszavazási kampánnyal kapcsolatban, ezek célja, azt gondolom, hogy ellehetetlenítsék a referendumot. Ha bármilyen médiumnak tudomása van olyan gyakorlatról, amely szerinte szabálytalan, akkor annak rendje és módja szerint tegyenek bejelentést” – nyilatkozta az államtitkár.

Lázár nem adott és nem is fog

Egy minisztériumi dolgozónak is lehet álláspontja a kvótanépszavazásról, és semmi sem tiltja, hogy erről ismerőseit is meggyőzze – ez már a kancelláriaminiszter véleménye. Lázár János ugyanakkor azt hozzátette: utasítást senki nem adott a közhivatalnokoknak arra, hogy munkaidőben kampányoljanak.

„Nem tiltott az, hogy politikai pártnak tagja legyen egy kormányhivatali dolgozó. Az sem tiltott, hogy legyen álláspontja, hogy legyen véleménye. Mint tudja, a kormányhivatalokban és a járási hivatalokban dolgozóknak van szavazati joga. És van véleményalkotási joga is. Az egy más kérdés, hogy mi van hivatali időben. Én azt tudom önnek mondani, mint a területi közigazgatásért felelős  miniszter, hogy semmiféle ilyen utasítást nem adtam és nem is fogok adni. A kormányhivatalokban, kormányablakokban, járási hivatalokban dolgozóknak nem ez a kötelessége, és nem ez a munkája” – húzta alá a kancelláriaminiszter.

Kósa összeesküvést sejt

Kósa Lajos már szocialista–DK-s összeesküvést sejt a telefonos buzdítás mögött. A Fidesz frakcióvezetője azt is elképzelhetőnek tartja, hogy Gyurcsány-párti aktivisták tevékenykednek a Fidesz nevében. „Aki ilyet csinál, mert elképzelhető, hogy a 444-nek vannak nevei, ott meg kell vizsgálni a szándékot. Például DK-tag direkt azért csinál látványosan, hogy a népszavazás intézményét lejárassa. Mert ugye ez könnyen elképzelhető. De aztán kiderül, hogy a motiváció nem a mozgósítás, hanem az egésznek a lejáratása, mert ő Gyurcsány Ferenccel ért egyet, vagy a Helsinki Bizottsággal, hogy minden eszközzel meg kell hekkelni a népszavazást. Sokfajta verzió képzelhető el ezzel kapcsolatban. Amíg a 444 nem közöl tényleges adatokat, ami értelmes, addig az egész puszta feltételezés” – fogalmazott a Fidesz frakcióvezértője.

Több mint 4,1 millió

Valamivel több mint 4,1 millió választópolgárnak kell az urnákhoz járulnia, hogy érvényes legyen a kvótanépszavazás – így számol a Magyar Nemzet. A kormány jogsértő kampányplakátjai még mindig az utcákon vannak. A névjegyzék pénteken zárul, a pontos érvényességi küszöböt várhatóan szombaton állapítja meg a Nemzeti Választási Iroda. Előfordulhat, hogy a referendum eredményére akár a jövő hét közepéig is várni kell – a külképviseleti voksok és a levélszavazatok összeszámolása miatt. Erre akkor kerülhet sor, ha az érvényességi küszöbhöz közeli lesz a részvétel.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!