2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Bayer show

Következik:

Vezércikk 14:00

Kirúgásokkal reagálhat a Tesco a sztrájkfenyegetésre

2017. augusztus 22., kedd 06:39, frissítve: kedd 13:44

500 dolgozót küldhetnek el a központi részlegből. A szakszervezet szerint így akarhatják kigazdálkodni a magasabb béreket.

Félezer dolgozó kirúgásával reagálhat a sztrájkfenyegetésre a Tesco. A Magyar Nemzetnek a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének vezetője arról beszélt, a multi máshogy nem tudja vagy nem akarja kigazdálkodni a munkáltatók által követelt fizetést. A Népszava úgy tudja, a szakszervezetek ma közösen nyújtják be bér- és létszámemelési követeléseiket. A cégnek egy hete lesz megegyezni velük, ha nem sikerül, 200 üzletben mintegy 16 és fél ezer dolgozó sztrájkolhat. A lap szerint a legvalószínűbb, hogy szeptember egyik hétvégéjén zárva maradnak a boltok országszerte.

Egészségügyi és munkabiztonsági kockázatokat is rejt a létszámhiány a Tescónál – mondta Bubenkó Csaba. A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke szerint a hatóságoknak is felelősségük van abban, hogy nem veszik észre, milyen veszélyeket rejt az elégtelen számú munkaerő, és hogy lehet úgy megfelelni az előírásoknak, hogy nem alkalmaznak elég embert.

„Az előírt, hatályos jogszabályoknak hogy lehet megfelelni úgy, ha nincs előírt létszám? Hogy lehet az, hogy nem veszi senki észre, hogy az emberek sorbaállnak egy pultnál, és a pultos kiszolgál baromfit, kiszolgál sertéshúst meg kiszolgál marhahúst, és nem öltözik át, nem mossa meg a kezét, ugyanabban a munkaruhában. Vagy kint pakolja a burgonyát, és utána megy a másik pultba, és sorolhatnám ezeket a dolgokat. Senki nem veszi észre, hogy ennek milyen munkabiztonsági, egészségügyi kockázatai vannak, és így működnek áruházak” – ismertette a szakszervezeti vezető.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!