2024. 05. 17. Péntek Paszkál napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Kapituláció: az MSZP beállt Falus mögé

,

2014. augusztus 8., péntek 14:50, frissítve: szombat 08:18

Majdnem 90 százalékos szavazataránnyal fogadták el Falus Ferencet közös főpolgármester-jelöltnek az MSZP küldöttgyűlésén. Ezt Kunhalmi Ágnes jelentette be a tanácskozás után. A párt budapesti elnöke szerint bölcs és felelős döntés született, amelyet azok a fővárosi politikusok is elfogadtak, akik korábban nem értettek egyet az ellenzéki megállapodással. Az MSZP eddigi jelöltje, Horváth Csaba vezeti majd a párt fővárosi kompenzációs listáját, rá a jövőben is városvezetési kérdésekben számítanak.

Derűlátón érkezett az MSZP fővárosi szervezetének küldöttgyűlésére Szanyi Tibor. Az európai parlamenti képviselőt az angyalföldi szocialisták delegálták. „Én sem vagyok hülye, látok egy-két reménytelen helyet, de ettől függetlenül a város többségében azért szerintem tud a Magyar Szocialista Párt néhány győzelmet meg összességében is nagyon jó eredményt elérni” – vélekedett Szanyi Tibor.


Az V. kerületet nem sorolta a reménytelen helyek közé az MSZP, de a belvárost a baloldali alkuban a Bajnai-szövetség kapta meg. A közös polgármesterjelölt az Együtt–PM egyik társelnöke, Juhász Péter. Az V. kerületi szocialisták fellázadtak, saját polgármesterjelöltjük, Steiner Pál még csütörtökön is azt mondta, hogy elindul Juhász Péterrel szemben. A küldöttgyűlés előtt már kevésbé volt harcias.

Riporter: El fog indulni az ötödik kerületben?
Steiner Pál: Ez kifog derülni, most még nem tudom, most nem tudok ebben az ügyben egyelőre semmit sem mondani.

Lázadtak a kőbányai szocialisták is, nekik sem tetszett, hogy a baloldali leosztásban a Gyurcsány-pártnak jutott a kerület. Ők is azt hangoztatták, hogy elindítják a maguk jelöltjét, Somlyódy Csabát. De a küldöttgyűlés előtt ő is olyan visszafogottá vált, mint Steiner Pál.

Riporter: Fogja támogatni a megállapodástervezetet?
Somlyódy Csaba: Nem tudom jelen pillanatban, majd még meglátom bent a vitában. Soha nem lehet azt mondani, hogy soha.

Az MSZP főpolgármester-jelöltje sem mondta, hogy soha, amikor a napokban arról kérdezték az ATV-ben, hogy beállnak-e a szocialisták is Falus Ferenc volt tiszti főorvos mögé, ám a fővárosi küldöttek elsöprő többséggel szavazták meg, hogy Falus Ferenc legyen Tarlós István főpolgármester baloldali kihívója.

Így értékelte Falus Ferenc feltűnését a nagypolitikában az MSZP volt elnöke. A volt tiszti főorvos programja egyelőre nem ismert. Lendvai Ildikó szavaiból sem derült ki, hogy Falus Ferenc milyen értelemben ajándék a budapestieknek. „A jelölt programja a saját képességeiből, például a budapesti egészségügyi kiváló ismertéből adódó előnyök mellett nyilván a három párt közös gondolkodását testesíti meg. Ismerjük Falus Ferencet, működtünk vele együtt kormányon és kormányon kívül is, már ellenzékben is. Nem gondolnám, hogy a bemutatkozó beszéde változtat itt a tényeken” – mondta Lendvai Ildikó.

A szocialisták a Demokratikus Koalíció és az Együtt–PM Szövetség nyomására belementek a kerületek felosztásába is. Hat kerületben az MSZP, 5-5 kerületben pedig az Együtt–PM, illetve a Gyurcsány-párt adja a közös polgármesterjelöltet. A maradék hét kerületben egymás ellen indulnak, hogy mindhárom párt önálló fővárosi listát állíthasson. „A küldöttértekezlet nagyon nehéz, de bölcs és felelős döntést hozott. Szeretném tájékoztatni a nyilvánosságot, hogy a küldöttértekezlet majdnem 90 százalékkal, majdnem egyhangúlag elfogadta azt a választási csomagot, amely koordinált indulásról szól, tehát a városban koordináltan indulnak az MSZP, a DK és az Együtt–PM polgármesterjelöltjei” – jelentette ki Kunhalmi Ágnes, a szocialisták budapesti elnöke.

A szocialisták főpolgármester-jelöltjének, Horváth Csabának be kell érnie a listavezetői hellyel. „A következő hetekben végre arról fogunk majd beszélni, ami igazán fontos, hogy mit és milyen megoldásokat ajánlunk a budapestieknek az I. kerülettől a XIII.-ig; mit gondolunk Terézvárosban vagy a második kerületben, vagy Angyalföldön. Ezeket a kérdéseket fogjuk a következő hetekben és hónapokban program alapon a budapesti polgárokkal megvitatni” – nyilatkozta Horváth Csaba.

Horváth Csaba szerint a fővárosi küldöttgyűlés döntése nem a legjobb, de az egyetlen elérhető kompromisszum.

Szigetvári: Falus Ferenc garancia a kormánnyal való együttműködésre

Falus Ferenc programjáról az Együtt–PM Szövetség ügyvezető társelnöke sem árult el részleteket, noha a volt tiszti főorvos alapító tagja volt a Bajnai Gordon-féle Haza és Haladás Egyesületnek. Szigetvári Viktor szerint egy főpolgármester-jelöltnél fontosabb a köztisztviselői tapasztalat, mint a polgármesteri. Falus Ferenc a fővárosi Nyírő Gyula Kórházat vezette, mielőtt kinevezték az ÁNTSZ élére.

– Amikor Falus Ferenc a nyilvánosság elé lép, el fogja mondani a programját, a kulcspont az, hogy együtt kell működni a kormánnyal, együtt kell működni Budapest polgáraival, együtt kell működni a kerületekkel. A tavaszi választási eredmények világosan megmutatták, hogy tíznél bőven több baloldali polgármestere lesz Budapestnek. Innentől kezdve Tarlós István a saját fideszes polgármestereivel nem tudott együttműködni, akkor miért várnánk el, hogy 10-12-13 baloldali polgármesterrel képes legyen együttműködni. Falus Ferenc a garancia arra, hogy együtt tud működni fideszes polgármesterrel, baloldalival és abban bízom, hogy a kormánnyal is – mondta Szigetvári Viktor.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!