2024. 05. 16. Csütörtök Mózes, Botond napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Komment 06:00

Jogszabállyal akadályoznák meg a különadó áthárítását

2014. november 15., szombat 19:17, frissítve: szerda 07:22

Jogszabályban tiltanák meg a dohányipari cégeknek, hogy a fogyasztókra hárítsák az ágazatra kivetett különadót – ezt a törvényjavaslat benyújtója mondta a Hír TV-nek. Az ellenzék nem hisz a törvény erejében, és az egész javaslatot visszavonatná. A héten derült ki, hogy jövőre úgynevezett egészségügyi hozzájárulást fizettetnének a cigarettagyárakkal és a forgalmazókkal, illetve emellett egy központi ellátó rendszert iktatna a trafikrendszerbe a kormány 2015 májusától.

Mivel a cigaretta ára folyamatosan emelkedett, egyes dohányboltok mostanra a vásárlóik negyedét elveszítették. A trafikosok már aggódnak a tervezett dohányipari különadó miatt is, amelyet 2015-ben vetne ki a kormány a gyárakra, a kereskedők szerint emiatt még kevesebben fognak tőlük vásárolni. „A dobozos cigaretták esetében 10-15 százalékos csökkenés is lehet, mivel a magyar vásárlók elég árérzékenyek, tehát már 10-20 forintot is megéreznek. Ha 70-80 forintos áremelést kapnának, annak mindenképp negatív hatása lenne” – mondta egy trafikos. A dohányboltosok szerint még többen térnek majd át a vágott dohányra, ez ugyanis olcsóbb, mint a dobozos cigaretta. És lesznek vevők, akiket az illegális termékek irányába csábít majd az áremelkedés.

A különadó javaslatát jegyző Szatmáry Kristóf viszont azt mondja: ha kell, módosító javaslatot nyújtanak be az adótörvényekhez annak érekében, hogy a dohánygyártó cégek ne háríthassák át a fogyasztókra a különadót. „Az eredeti szándék az, és remélem így is fogadják el, hogy ezt a cégek fizessék meg. Hogy ezt hogyan lehet kezelni, arra még nem tudok válaszolni, de a szándék mindenképpen az, hogy a cégek fizessék meg, az árban ne jelentkezzen, és így a feketegazdaság szempontjából se legyen mérvadó” – mondta a fideszes országgyűlési képviselő.

A Magyar Liberális Párt nem hisz a törvény erejében. Szerintük hiába tiltják meg a gyártóknak, mindenképp áthárítják a fogyasztókra a terhet; felszólították a fideszes politikust, hogy vonja vissza javaslatát. „Előbb-utóbb mindent a fogyasztónak kell megfizetnie, mert ez az adóteher, amely a Szatmáry-féle javaslatban van, nem a cég nyereségét terheli csak, hanem adott esetben az ő vagyonát is; ez vagyonelkobzás. Ezek nem szociális intézmények, hanem gazdálkodó szervezetek, nem tudnak mást tenni, és helyes is, ha azt teszik, hogy áthárítják a fogyasztókra” – mondta Bodnár Zoltán, a Magyar Liberális Párt gazdaságpolitikai főtanácsadója.

Az ellenzéki párt ésszerűtlennek tartja azt a törvénytervezet is, amely 2015 májusától új szereplőt iktatna be a trafikrendszerbe. Eszerint a dohányboltok a jövőben csak az úgynevezett központi ellátóból rendelhetnének árut.

Az Együtt társelnöke, Szigetvári Viktor szerint szükségtelen a gyártó és a kereskedő közé beiktatni még egy piaci szereplőt. „Most egy köztes szereplővel a dohány nagykereskedelmét megpróbálja a kormány, a Fidesz államosítani és utána haveroknak odaadni” – vélekedett Szigetvári Viktor. Az ellenzéki politikus utalt arra is: az új rendszerhez minden megyében őrzött raktárat és ügyfélszolgálatot is ki kell majd alakítani. Ennek költségét szerinte szintén a fogyasztókkal fizettetnék meg.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!