2024. 05. 02. Csütörtök Zsigmond napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 06:40

Mészáros Lőrincnek nem akadt ellenfele

2015. november 23., hétfő 12:50, frissítve: szerda 07:52

Ellenfél nélkül licitált Mészáros Lőrinc egy földterületre Székesfehérvárott. Közben a Jobbik országszerte tiltakozik a földárverések ellen. Tiltakozik az LMP is, a párt képviselője trágyát öntött a kaposvári kormányhivatal elé.

7 órakor nyitott az árverés helyszíne, 3 bizottságban zajlik maga a licit – mondta helyszíni tudósítónk. Fejér megyében Székesfehérvár mellett Dunaújvárosban tartanak licitet. Székesfehérváron a 3 bizottságban 9-9 földterületet árvereznek el ma – erre óránként kerül sor. A városban ma hirdettek először állami földárverést, a kis és közepes területek kerültek kalapács alá 4 hektártól 70 hektárig. Országszerte egy hete kezdődtek meg az árverések.

Fejér megyében Mészáros Lőrincnek, Felcsút polgármesterének van a legtöbb területe – az árverésre jogi képviselője ment el helyette, aki egy 66 hektáros, 1876 aranykorona értékű földterületre licitált, több mint 104,3 millió forint értékben. Érdekesség, hogy a területért nem volt ellenfele a liciten.

Arra, hogy mi a teendő akkor, ha egy földterületre nem tudnak győztest hirdetni, még a kormányhivatal illetékesei sem tudják a választ.

A székesfehérvári földliciten két Jobbik-szimpatizáns tüntetett molinóval. Állítólag az ellenzéki pártok közül más is tervezte, hogy tüntet a földárverések ellen, azonban ezt mégsem tették meg, bár azt mondták, hogy intenzíven fognak demonstrálni – mondta a Hír TV helyszíni tudósítója.


Jobbik: Oligarchák kezére játsszák a földeket

A magyar föld nem eladó – hirdeti egy jobbikos molinó, ezúttal Veszprémben. Az ellenzéki párt országszerte tiltakozik a földárverések ellen. Kepli Lajos országgyűlési képviselő azt mondta: mindenképp megakadályozzák a termőföld elrablását. Szerinte nem a magyar gazdák, hanem oligarchák kezébe kerülnek ezek a területek.

„Saját érdekeik szerint, ahogy változik az oligarchakörük, a mögöttük álló oligarchák köre, egyikkel összevesznek, másik bejön helyette, úgy próbálnák meg a termőföldet is átjátszani-kijátszani, a szabályokat alakítgatni, hogy mindig azé legyen, aki hozzájuk közel áll, de semmiképpen nem a helyben lakó gazdáké legyen, ezért visszautasítjuk ezt, és tiltakozunk ellene országszerte, a licitek ellen és a földek eladása, elrablása ellen” – mondta Kepli Lajos.

Trágyázott az LMP

3 mázsa trágyát öntött a kaposvári kormányhivatal elé Sallai R.Benedek. Az LMP-s képviselő így tiltakozik az állami földértékesítések ellen. A kormányhivatalban azt mondták a Hír TV riporterének, hogy ők nem fogják elszállítani a trágyát. Mikor a rendőrök kérdőre vonták, a zöldpárti politikus közölte, hogy élni kíván mentelmi jogával.

Sallai R.Benedek azt mondta, a 380 ezer hektárnyi földet, amely a magyar társadalom és az állampolgárok tulajdonában van, elkótyavetyéli a kormány. Azt állítja: a Fidesz hazudott, mert pont ők teremtették meg annak a lehetőségét, hogy külföldiek vásároljanak magyar földet.

„Az elmúlt egy héten lezajlott árverések 40 százalékán érintett földrészen nem találtak gazdát, ennek az az oka, hogy nincs elég pénze a magyar gazdálkodóknak. A maradék 60 százaléka, ami gazdát talált idáig nem találtunk benne, a vevők között, családi gazdálkodót. Szó nincs arról, hogy kicsi, közepes és családi gazdálkodók tudnának földet venni. Szó nincs arról, hogy a kicsiket akarja megerősíteni a kormány, arról van szó, hogy itt van 400 milliárd, 500 milliárd forintnyi vagyon, amit most kótyavetyére bocsátanak. Míg a kicsi és közepes vállalkozások tovább gyengülnek és ellehetetlenülnek” – mondta Sallai R. Benedek.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!