2024. 05. 19. Vasárnap Ivó, Milán napja
Jelenleg a TV-ben:

Egy bolond százat csinál

Következik:

Híradó 15:00

Irán: a lázadók vetettek be vegyi fegyvert

2013. augusztus 24., szombat 19:50, frissítve: vasárnap 15:38

Irán azt állítja, bizonyítékai vannak rá, hogy a lázadók vetettek be vegyi fegyvert Szíriában. A perzsa állam kormánya szerint hazugság a felkelők állítása, miszerint a szír kormányerők mérges gázt használtak szerdán Damaszkusz külterületén. Az amerikai haditengerészet közben úgy döntött, a Földközi-tenger térségében marad a flotta négy, robotrepülőgépekkel felszerelt rombolója. Barack Obama elnök a hétvégére összehívta legfontosabb biztonsági tanácsadóit, hogy megvitassa velük egy esetleges szíriai katonai akció lehetőségét.

Az arab országban dúló polgárháború miatt már mintegy kétmillióan menekültek külföldre Szíriából. A felkelők most nemzetközi segítségben reménykednek. Az Egyesült Államok ugyanis már azt is fontolóra vette, hogy katonai beavatkozással reagál a szír kormány lázadók elleni állítólagos vegyi támadására. A mérges gáz szerdai bevetésekor mintegy 1400 ember vesztette életét. A damaszkuszi vezetés és a vele szövetséges Irán azt állítja: az ellenzékiek használtak vegyi fegyvert, és erre bizonyítékaik is vannak.

A szír állami televízió pedig olyan felvételeket mutatott be, amelyeken a felkelők alagútjaiban talált vegyi anyagok láthatók. A kormány állítása szerint ezekből is készülhettek a halálos gáztámadásnál használt szerek.


Az ENSZ megvizsgálná az állítólagos támadás helyszínét, Törökország pedig a szervezet Biztonsági Tanácsát sürgeti a mielőbbi cselekvésre. „Ha a szír vezetés nem engedélyezi a vizsgálatot, az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatot kell elfogadnia, amelyben az áll, hogy a szír kormány bűncselekményt követ el a bizonyítékok megsemmisítésével. De ha engedélyt adnak, és bebizonyosodik, hogy vegyi fegyvereket használtak, akkor keményen meg kell büntetni az elkövetőket, és mindent meg kell tenni a szír nemzet szabadságáért” – mondta a török külügyminiszter.

A bizonyítékokra váró Washington Szíria közelébe, a Földközi-tengerre csoportosította hadiflottája egy részét. Barack Obama elnök a hétvégére összehívta legfontosabb biztonsági tanácsadóit, hogy megvitassa velük egy esetleges szíriai katonai akció lehetőségét. Oroszország után közben már Németország is elutasította a fegyveres beavatkozást. A The New York Times amerikai lap szerint az Egyesült Államok akár az ENSZ felhatalmazása nélkül, a NATO támogatásával is választ adna a vegyi fegyverek szíriai bevetésére.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!