2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Házi készítésű bombát robbantottak a Teréz körúton

,

2016. szeptember 26., hétfő 07:00, frissítve: hétfő 10:32

10 millió forintos nyomravezetői díjat ajánlott fel az országos rendőrfőkapitány, és azt üzente a sajtón keresztül a Teréz körúti robbantónak, hogy előkeríti. Az ügyben együttes ülést tart az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti, valamint a nemzetbiztonsági bizottsága. A zárt ülésen a hatóságok számolnak be a pokolgépes támadás eddigi vizsgálatairól. A huszonéves elkövető házi készítésű bombát dobott a két járőrre, az egyikük egy fiatal törzsőrmesternő életveszélyes, társa súlyos sérülésekkel került kórházba. Az épület amely előtt a támadás történt lakható maradt.

Húsz órával a Teréz körúti robbanás után állt ki a nyilvánosság elé a rendőrség. Lejátszották azokat a hangfelvételeket, amelyek közvetlenül a robbanás után rögzített a rendőrség. Ezeken a megsérült járőrpáros férfi tagjának a segítéségkérése hallatszik.

Segítség! Teréz körúton robbanás, két sérült rendőr! Segítség! Sérült rendőr! Egy rendőr eszméletlen, egy rendőr eszméletlen, segítség, segítség! Azonnal küldjétek a mentőt megsérült az egyik kolléga, megsérült!

A robbanás után a főkapitány azonnal hajtóvadászatot rendelt el.

„Üzenem, meg fogjuk találni az elkövetőt! Meg fogjuk tudni a motivációját! Hajtóvadászatot indítottunk tegnap éjszaka. Több száz bűnügyes kollégám és egyenruhás rendőr dolgozik jelenleg is az ügynek a felderítésén” – mondta Papp Károly, az Országos Rendőr-főkapitányság kapitánya.

A robbanás szombaton este fél 11 után történt. A Teréz körút és a Király utca kereszteződésénél egy üres üzletnél. A környéken betörtek az ablakok és sok kocsi is megrongálódott, de tűz nem keletkezett. A rendőrség szerint házi készítésű bombát robbantott valaki. Egy magyar szemtanú azonnal terrortámadásra gyanakodott.

„Legelőször kezdtem félni, hogy esetleg tényleg azt hallottam, amire gondoltam, és ne adj Isten a terror felüti Magyarországon is fejét, megmondom őszintén, hogy ez nekem egy elég régi félelmem, és én folyamatosan tartok ettől, hiszen bizonyos, nem akarok név szerint nevezni terrorszervezeteket, konkrétan név szerint Magyarországot is megemlítették” – így egy szemtanú.

Csaknem 40-50 rendőr vizsgálta át a helyszínt, a lakókat meghallgatták, és csak lakcímkártyájuk, a közeli szállodák vendégeit pedig szobafoglalási dokumentációjuk felmutatásával engedték vissza. Később megjelentek a kíváncsiskodó katasztrófaturisták is a kordonok mellett. A robbanás miatt, a körúti trolik és a villamospótló buszok egész nap módosított útvonalon jártak.

Papp Károly szerint, mivel azon a környéken folyamatosan járőröztek a kollégáik, egyértelmű, hogy ellenük irányult a támadás.

Kétséget kizáróan megállapítottuk, hogy a rendőreink voltak a támadás célpontjai. Úgy ítélem meg, hogy az őket ért támadás az egész magyar rendőrséget ért támadás. A rendőreimet ki akarták végezni.

A rendőrség egy 170 centiméter magas, 20-25 éves, világos horgászkalapos, sötét vászondzsekis, kék farmernadrágos, fehér sportcipős elkövetőt keres. 10 millió forint nyomravezetői díjat tűztek ki. 145 kamera felvételeit már lefoglalták. A felderítésben segít a TEK, a polgári titkosszolgálatok és a Nemzeti Védelmi Szolgálat. Szigorított ellenőrzést rendeltek el a Ferihegyi repülőtéren, a közúti határátkelőkön és valamennyi nemzetközi személyszállító vonaton. Mivel a robbantás a rendőrök ellen irányult, a nyomozást a Központi Nyomozó Ügyészség folytatja tovább.

„Több ügyészt a helyszínre küldtem, hogy ismerkedjenek meg a bizonyítékokkal, folyamatában, amennyire azok beszerzésre kerülnek, és megismerhetőek. Tapasztalatukkal segítsék a felderítést, készek legyenek arra, ha a bizonyítékok úgy alakulnak, hogy a hatáskörünket megalapozó bűncselekmény miatt kell eljárni, akkor az eljárás töretlenül, mindenféle törés nélkül ugyanolyan ütemben folytatódjék, mint ahogy megindult” – így Keresztes Imre, a Központi Nyomozó Főügyészség vezetője.

A robbantásban a járőrpáros 23 éves nő tagja életveszélyesen sérült meg, a 26 éves férfi társa pedig súlyosan. Mindkettőjüket megműtötték, stabil az állapotuk, intenzív osztályon ápolják őket.

A teljes sajtótájékoztató:

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!