2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

Hallgat a körúti robbantás gyanúsítottja

2016. október 20., csütörtök 16:20, frissítve: szombat 15:41

Egyelőre hallgat a körúti robbantás gyanúsítottja, a hatóságok pedig meglehetősen szűkszavúak. Annyit árultak el, hogy tartani kellett a bűnismétléstől, azaz attól, hogy a férfi újabb bűncselekményt követ el. Az elmeorvosi vizsgálat még hátravan, ezért nem tudni, hogy a feltételezett elkövető teljesen vagy csak részben beszámítható. A főügyészség vezetője nem kommentálta azt a sajtóhírt, hogy az édesanyja dns-mintája vezetett el a gyanúsítotthoz.

Keszthelyen, a Balaton-part sétányán üldögélt az autójában a körúti robbantás gyanúsítottja, amikor a Terrorelhárítási Központ kommandósai rajtaütöttek szerda délután.

„Az elfogás után orvosi vizsgálat következett, itt semmilyen panasza nem volt az elkövetőnek. A gépkocsijának tűzszerészi átvizsgálása után egy másik településen egy épületnek az átvizsgálása történt meg, amely dupla műveletben zajlott: egy kiterjedt tűzszerészművelet és a helyszín biztosítása után fedezet mellett behatoltak a házba, ahol más célszemélyt nem találtak” – mondta Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ főigazgatója.

A feltételezett tettes nem szerepel a bűnügyi nyilvántartásban, azaz büntetlen előéletű. Vallomást egyelőre nem tett, így indítéka sem ismert. A hatóságok szerint magányos elkövetőről van szó. „Tartottunk attól valamennyien, hogy netán újabb ilyen cselekmény is történhet. A nyomozás adatai igazolták, hogy a félelmünk nem volt alaptalan, ezért az eljárás jelenlegi szakaszában megnyugtató, hogy a személy már a hatóság őrizetében van, és nincs lehetősége arra, hogy további cselekményeket kövessen el” – nyilatkozta Keresztes Imre, a Központi Nyomozó Főügyészség főügyésze.

A rendőrség maga jutott a férfi nyomára, ezért a tízmillió forintos nyomravezetői díjat nem kell kifizetni. „26 nap, 624 óra megfeszített munkával telt. Az első óráktól kezdődően nagyon komoly együttműködés zajlott a polgári és a katonai titkosszolgálatok, a Nemzeti Védelmi Szolgálat, a Terrorelhárítási Központ, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal, valamint az ORFK különböző szervezeti egységei és szervezeti elemei között” – jelentette ki Papp Károly országos rendőrfőkapitány.

Az ügyészség, mint minden esetben, ezúttal is vizsgálja a gyanúsított elmeállapotát. Ha a férfi nem beszámítható, akkor nem büntethető a törvény szerint, ha pedig korlátozottan az, akkor enyhébb büntetésre számíthat. A férfit több emberen elkövetett emberölési kísérlettel és robbanóanyaggal való visszaéléssel gyanúsítják, és kezdeményezték előzetes letartóztatását.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!