2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Paláver 15:35

Fizetési káosz: most mentősöket küldtek a padlóra

2016. február 4., csütörtök 19:58, frissítve: péntek 10:07

Továbbra is káosz van a közalkalmazotti fizetések átutalásánál. Míg korábban a pedagógusok és tűzoltók egy része nem kapta meg teljes járandóságát, ezúttal a mentők között volt olyan, aki hiába várt teljes bérére. A nemzetgazdasági miniszter elszámolási vitákról beszél, a kancelláriaminiszter vizsgálatot ígér.

Már a harmadik hónapban fordult elő, hogy az új állami bérszámfejtési rendszer miatt a mentőszolgálatnál késve vagy nem megfelelő összeget kaptak egyes dolgozók. Van olyan mentő, akinek bére töredékét, néhány tízezer forintot utaltak.

„Azért vannak nagyon most már fölháborodva a mentős kollégák, mert amúgy is keveset keresnek, nem nagyon engedhetik meg maguknak azt, hogy hónapokig kölcsönökből éljenek, és hát ennek azért komoly többletfizetési kötelezettségei is lehetnek. Ha valakinek például banki tartozása van, akkor nem tudja időben törleszteni, jön a kötbér, késedelmi kamat” – fejtette ki Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke.

A szocialisták a nemzetgazdasági minisztertől azt követelik, hogy február végéig tegyen rendet a Magyar Államkincstárban.

„Mentősök, rendvédelmisek, egészségügyi dolgozók, pedagógusok lázadnak egyre hangosabban ezen pofátlan kormányzati káosz ellen is. Varga Mihály az elmúlt három hónapban igazmondásból megbukott. Felelősségből megbukott. Ha nem oldja meg február végéig ezt a helyzetet – a mi megítélésünk szerint –, miniszterként is meg fog bukni” – fogalmazott Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese.

Mindenki kapott fizetést a mentőszolgálatnál, de elszámolási problémák vannak – mondja a nemzetgazdasági miniszter.

„Vannak, ahol különböző pluszjuttatások elszámolása nem megfelelő módon történt meg. Az államkincstár, azért hadd hangsúlyozzam: az egy kifizetőhely, tehát nem az államkincstár számfejt, hanem azok az intézmények, ahova a munkavállalók tartoznak. 13 ezer ilyen intézmény van, az államkincstárnak az a kutyakötelessége, hogy az intézmények, a vállalatok által számfejtett béreket, azokat pontosan eljuttassa a munkavállalókhoz” – mondta el Varga Mihály.

A pedagógusbéreket szinte az egész országban elutalták a napokban, a mentősök helyzetéről pedig tájékozódik – ígérte a kancelláriaminiszter.

„Meg fogom nézni, hogy ez a mentőszolgálatnál pontosan hogyan történt, tehát úgy jövök majd kormányinfóra, hogy igazolójelentést kérek a bérkifizetésekről, mert ez valóban egy nagyon fontos kérdés, és láttam a hírek között a hírfolyamban ezeket a megnyilvánulásokat, és most nézem, hogy mi is a valós helyzet” – fogalmazott Lázár János.

Az államkincstár közleményében azt írta: a januári bérjegyzékeket már február 2-án átadták az intézményeknek, a munkabéreket pedig a munkáltatónak kell utalnia, ha van rá fedezete. Az Országos Mentőszolgálat sem nyilatkozott, közleményükben azt írták, az államkincstárral közösen orvosolják a problémákat, a rászoruló dolgozók pedig fizetési előleget kérhetnek.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!