2024. 05. 17. Péntek Paszkál napja
Jelenleg a TV-ben:

Komment

Következik:

Napindító 07:30

Figyelmeztetés: ha nem muszáj, ne induljanak útnak

2013. március 22., péntek 07:01, frissítve: péntek 10:37

Újabb viharra figyelmeztet az Országos Meteorológiai Szolgálat. Ismét erős szélre kell számítani Borsodban és Szabolcsban, ahol mostanra sikerült helyreállítani teljesen az áramszolgáltatást.

Mindenhol elsőfokúra mérsékelte a korábban kiadott másodfokú figyelmeztetéseit az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ). Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a viharos szél és a várható hófúvás erőssége miatt adtak ki riasztást. Az előrejelzések szerint északkeleten és a Duna–Tisza közén havazik is. A katasztrófavédelem arra kérte az autósokat, hogy ha nem muszáj, ne induljanak útnak.

Szabolcsban száz településen nem volt villany a március 15-i hóvihar után. Az OMSZ Északkelet-Magyarországra újabb figyelmeztetést adott ki. Borsod megye keleti részén és a Nyírségben 90 km/h-s erejű széllökésekre kell számítani, Szabolcsban pedig hóra is.

Felkészültek az állami szervek

– Az állami szervek minden tekintetben felkészültek a következőkben esetlegesen bekövetkező katasztrófahelyzetekre – nyilatkozta korábban Giró-Szász András kormányszóvivő. Az országos rendőrfőkapitány azt közölte: a pihenőnapon lévő rendőrök rövid idő alatt berendelhetők. „Képesek arra, hogy a kialakuló helyzetet megfelelően kezeljék, utakat részlegesen vagy teljesen lezárjanak, a forgalmat eltereljék, illetve ha szükséges, a mentési munkálatokban részt vegyenek” – fogalmazott Papp Károly.

A honvédség lánctalpasokat vezényelt Szabolcsba, mert a felázott talajon csak speciális járművekkel lehetett dolgozni. – A honvédségi erők, technikai eszközök, személyi állomány mindaddig a helyszínen marad, míg a helyreállítási munkálatok be nem fejeződnek – mondta Benkő Tibor vezérkari főnök.

A katasztrófavédelem készenlétben áll. Bakondi György főigazgató tájékoztatása szerint a hivatásos katasztrófavédelmi szervezeteknek a kétperces indulási-készenléti létszáma jelen pillanatban 1524 fő. Összesen 307 tűzoltóeszközzel tudnak beavatkozni haladéktalanul, és 449 különleges szerrel.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság két folyón számít rendkívüli árvízre. „Két olyan folyóról szeretnék említést tenni, ahol rendkívül gyorsan alakulhat ki ilyen helyzet. Az egyik a Sajó folyó és vízgyűjtője, ahol elég magas a hóban tárolt vízkészlet mennyisége a vízgyűjtőkön, ez nemcsak a magyar, hanem a szlovák területeket is érinti, valamit a Mura folyón és vízgyűjtőjén alakulhat ki még ilyen helyzet” – közölte Molnár Béla főigazgató.

Emelkedhet a belvízzel elöntött terület nagysága is, jelenleg több mint 62 ezer hektár van víz alatt.

Pécsett már lecsapott

A Dunántúlra már csütörtökön megérkezett a hidegfront. Pécsett a szél kicsavart egy 20 méternél magasabb jegenyefát, amely leszakította az elektromos vezetéket, és kettétörte az egyik villanyoszlopot. Rövid időre 70 háztartásban szűnt meg az áramszolgáltatás, ami ma reggelre állhat helyre.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!