2024. 05. 21. Kedd Konstantin napja
Jelenleg a TV-ben:

Sajtóklub

Következik:

Napi aktuális 00:10

Feljelentést tesz a kormány a norvég alapok ügyében

,

2014. június 27., péntek 13:05, frissítve: szombat 09:13

Sikkasztás gyanújával tehet feljelentést a kormány a norvégoktól származó támogatások elosztásának módja miatt. A pénzből kormányellenes demonstrációkra is jutott.

Sikkasztás gyanúja miatt tehet feljelentést a magyar kormány a norvég alapok 2008 és 2010 közötti hazai forráselosztása miatt – közölte Csepreghy Nándor. A Miniszterelnökség helyettes államtitkára azzal indokolta a lépést, hogy a magyar kormány az alapok pénzelosztására vonatkozó kifogásait egy nemzetközi könyvvizsgáló cég is megerősítette. Az Ernst & Young vizsgálata szerint a pályázatok elbírálói nem mindig voltak függetlenek, illetve többször is utólag befolyásolták, hogy ki nyerje a kiírásokat. A helyettes államtitkár azt mondta: ma reggel levélben kérte a könyvvizsgáló cég magyarországi vezetőjétől, hogy betekinthessen a jelentésébe.

„…ennek keretében valósult meg az a tüntetés is, amire Ön most hivatkozott, aminek az volt a célja, hogy a sajtószabadságot ért támadások, a független civil szférát ért támadások ellen felszólaljunk…” – A Krétakör Alapítvány ügyvezetője a Hír TV-ben sem titkolta, hogy a norvégoktól kapott támogatás egy részét kormányellenes utcai megmozdulásokra költötték. Az alapítvány volt a társszervezője annak a demonstrációnak, amelyet június elején rendeztek Lázár János kancelláriaminiszter ellen. A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) csaknem hatvan civil szervezetnél vizsgálja, hogy mire használták fel a Norvég Civil Alaptól kapott pénzt. Az érintett szervezetek egy része megtagadta az együttműködést a Kehivel.

A norvég támogatások elosztásáról egy brüsszeli szervezet dönt magyarországi alapítványok együttműködésével. A Heti Válasz tárta fel, hogy a brüsszeli szervezet megvizsgáltatta a magyarországi pénzelosztást az egyik nemzetközi tanácsadó céggel. Az Ernst & Young jelentéstervezete szerint a pénzosztás belterjes volt, a pályázatok elbírálásánál megsértették az összeférhetetlenségi előírásokat, ugyanazok az érdekcsoportok voltak a döntnökök, amelyek később felhasználták a pénzt, a pályázatokat utólag kozmetikázták, az elbírálás szempontjai áttekinthetetlenek voltak.

Az Ernst & Young jelentésében szereplő megállapítások:

  • nem biztosított a bírálóbizottságok függetlensége
  • ugyanazok az érdekcsoportok döntenek a pályázatok elbírálásáról, akik később felhasználják a pénzeket
  • utólag nyúltak bele a pályázatok pontszámaiba
  • alacsony pontszámot elért pályázatok kaptak támogatást, magas pontszámot elértek pedig nem

A magyar kormány betekintést kér a jelentéstervezetbe az Ernst & Youngtól – jelentette be a fejlesztéspolitikai helyettes államtitkár. „Amennyiben a sajtóértesülések megerősítést nyernek, a kormánynak nem lesz más lehetősége, mint hogy büntetőfeljelentést kell tennie, mert a kritikai megállapítások, amelyeket most már a sajtóból ismerhetünk és amelyek ebben a kutatásban szerepelnek, üldözendő bűncselekményekre utalnak. A kormányt ezek az állítások egyáltalán nem lepték meg, hiszen pontosan ezen anomáliák miatt kezdeményezte a sokat kritizált, Kehi által indított vizsgálat elindítását, az új információk fényében azonban lehet, hogy nem kell megvárni a Kehi-ellenőrzés végét, hanem azonnal feljelentést kell tenni” – mondta Csepreghy Nándor.

Csepreghy Nándor szerint a sajtóhírek felvetik a sikkasztás gyanúját. „A magyar kormány és a Kehi továbbra is azon lesz, hogy a közpénzekkel játszó csoportokat leleplezze és a források pedig, jöjjenek azok akár az Európai Uniótól, akár pedig az unión kívüli támogató országoktól, a teljes magyar társadalom javára szolgálhassanak és így kerüljenek felhasználásra” – közölte a Miniszterelnökség helyettes államtitkára.

Csak javaslatokat tett?

A magyarországi pénzosztó alapítványi csoport egyik vezetője szerint az átvilágítás nem állapított meg szabálytalanságokat, az Ernst & Young mindössze javaslatokat tett a kifogásolt eljárások megváltoztatására. „Az audit nem azt állapította meg, hogy ugyanazok az érdekcsoportok kapták a támogatást, mint akik döntöttek, hanem azt tette szóvá, hogy az értékelő bizottságokban a lebonyolító alapítványok, tehát mi, az Ökotárs Alapítvány és partnereinek a munkatársai is részt vettek, ez valóban így van, akkoriban négy témakörben 5-5 fős értékelő bizottságok működtek és ebben egy fő az alapítványok munkatársa volt, de egyébként a támogatók tudtával és támogatásával jártunk így el, mert erre nem voltak különösebb szabályok, tehát mi tettünk javaslatot, hogy hogyan működjön” – mondta Móra Veronika, az Ökotárs Alapítvány elnöke.

Az üzleti titkok védelmére hivatkozva az Ernst & Young nem kommentálta a Heti Válasz írását és a magyar kormány kérését. „Szigorú belső szabályzatunknak megfelelően a mindenkori ügyfeleinket érintő ügyekben nem nyilatkozunk, nem is nyilatkozhatunk, és semmilyen ilyen jellegű információt nem hozunk és nem is hozhatunk nyilvánosságra az üzleti titkok védelme érdekében, és mivel itt bármilyen információ és válasz már a nyilatkozat részét képezné, ennélfogva sajnos nem fogok tudni további információkat adni” – mondta a Hír Televíziónak Pellion Ágnes marketing és kommunikációs vezető.

Az Ökortárs Alapítvány információink szerint továbbra sem tekinti legitimnek a Kehi vizsgálatát, ezért nem adja át a kért dokumentumokat.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!