2024. 05. 13. Hétfő Szervác, Imola napja
Jelenleg a TV-ben:

Bundicsfilm

Következik:

Vezércikk 04:00

Feljelentés a homoszexuális-meneten történtek miatt

2014. július 7., hétfő 16:13, frissítve: hétfő 20:04

Feljelentést tesz az érpataki polgármester a homoszexuális-felvonuláson történtek miatt. Az egyik ellentüntetőt a rendező biztonsági őrök rugdosták és verték meg, mert felmászott az egyik kamion tetejére.

A menet az Oktogonnál haladt, amikor a hatvannégy vármegyés férfi felmászott az egyik kamionra. A biztonságiak egyből leteperték, majd rugdosni kezdték. Az Origo felvételein látszik, hogy az eseményt biztosító őrök közül ketten lefogták a férfit, a harmadik pedig többször is megrúgta, majd speciális fogással levitték a kamion tetejéről. A biztonságiak ellen nem intézkedtek a rendőrök, a kamionra felmászó férfit viszont előállították. Információnk szerint még mindig őrizetben van, a gyorsított eljárás kedden kezdődhet ellene. A Hír TV közben úgy értesült, a három biztonsági ember ellen is indult eljárás – csoportosan elkövetett garázdaság miatt.

A helyszínen volt az érpataki polgármester is. Orosz Mihály feljelentést tesz az ügyben, és kifogásolja, hogy a biztonsági őrök ellen nem indult eljárás. „Brutális jogsértés történik, bántalmazás, egyáltalán nem volt joga ehhez a rendezőnek. Egyetlenegy neoliberális jogvédő, nemzetközi ügynökszervezet nem emelte fel a hangját, nem tiltakozott ez ellen. Ez brutális jogsértés volt. Ha ők valóban jogvédők lennének, és nem nemzetközi ügynökszervezetek, akkor ilyenkor is nyüszítettek volna, felléptek volna” – mondta a Hír TV-nek a polgármester.

Köztörvényes bűncselekmény

Köztörvényes bűncselekményről van szó a vagyonvédelmi kamara országos elnöke szerint. Német Ferenc a Hír Televíziónak hangsúlyozta: a hivatásos biztonsági őröknek nincs joguk arra, hogy testi erőt alkalmazzanak egy békés demonstráló ellen. Ha őket éri támadás, akkor védekezhetnek, de a homoszexuális-felvonuláson szerinte nem erről volt szó. A kamara elnöke egyébként kérdésesnek nevezi, hogy az ellentüntetőt bántalmazó biztonsági őrök hivatásosak voltak-e, azaz rendelkeztek-e erre vonatkozó szakképesítéssel és szerződéssel.

„Amennyiben támadás éri, akkor a jogos védelem keretein belül védekezhet. Tehát amennyiben valaki megtámadja a három őrt, ütni akarja őket, akkor nekik joguk van őt lefogniuk. Ha nem sikerül, akkor próbálkozhatnak valamilyen pluszmegoldással, esetleg könnygázzal vagy mással, de csak addig, amíg a támadást megtörik. Itt nem volt támadás, nem volt mit megtörni, egyszerű köztörvényes bűncselekmény, hogy két ember lefog egy harmadikat, és megverik. Minden ilyen eset nagyon komoly büntetőeljárást kell hogy vonjon maga után” – mondta a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara országos elnöke.

„Adj f*szt!”

Egy másik felvétel tanúsága szerint az egyik résztvevő papnak öltözött, nyakában nagy kereszt lógott, a kamionon pedig olyan táblákat függesztettek ki, amelyekkel a nemzeti érzelmű magyarokat sértegették. „A nemzeti érzelmű motorosokról van szó, ugyanazt a logót készítettük, csak motor helyett egy nagy f*szt csináltunk, hogy a macsóságukat építsük le. Egy mottója is volt ennek a mozgalomnak, az, hogy »Adj gázt!«, és azt gondoltam, hogy akkor inkább »Adj f*szt!«” – nyilatkozta egy papnak öltözött olasz személy az Indexnek.

Az eset felháborította a Kereszténydemokrata Néppártot. Rétvári Bence azt mondta: azok gúnyolják ki a keresztény szimbólumokat, akik állandóan toleranciát követelnek. „Ez minden jóérzésű embert sért, a vallásosokat kifejezetten. Sajnáljuk, hogy a szervezőknek évek óta vagy nincs szándékuk, vagy nincs akaratuk, hogy ezeket megakadályozzák. Évről évre minden melegfelvonuláson újra és újra előfordulnak azok a különböző, kamionon szereplő emberek, akik akár a Bibliát, a Szentírást, a keresztet, a reverendát vagy bármi mást kigúnyolnak. Ezzel nyilvánvalóan ők maguk legkisebb mértékben sem toleránsok a keresztényekkel szemben” – fogalmazott a Hír TV-nek Rétvári Bence.

A baloldalt nem zavarják a történtek. Az MSZP, a DK, a Liberálisok és az Együtt–PM Szövetség több politikusa is ott volt a rendezvényen. A Gyurcsány-párt szóvivője, Gréczy Zsolt provokációról beszél. „Lehet olyan fideszes felvonuló is, aki beöltözik, és csinál ilyet. […] Nem tudom, hogy ki vert meg kit, a rendőrség majd kivizsgálja” – mondta.

Az ügyben a rendőrség egyelőre nem akart nyilatkozni, a rendezvényt szervező Szivárvány Misszió Alapítványt pedig adásunkig nem tudtuk elérni. A három biztonsági őr azonosításáért pénzjutalmat ajánlott fel az interneten a Jobbikhoz közel álló Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom.

Fodort egy transzparens zavarta

A Liberálisokat közben nem az ellentüntető brutális bántalmazása, hanem egy kifüggesztett transzparens zavarja. Fodor Gábor nyílt levélben tiltakozik az Országgyűlés elnökénél amiatt, hogy a Jobbik a homoszexuális-felvonulás napján a parlament erkélyére egy olyan transzparenst függesztett ki, melyen az a felirat állt, hogy a Ház nem kér a deviáns propagandából. A liberálisok elnöke szerint a szöveg azt sugallta, hogy az Országgyűlés egységesen utasítja el az azonos neműek „egyenjogúságért” folytatott küzdelmét.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!