2024. 05. 18. Szombat Erik, Alexandra napja
Jelenleg a TV-ben:

Csörte

Következik:

Televíziós vásárlási műsorablak 10:00

Ronald S. Lauder elnézést kért Orbántól

2013. május 7., kedd 16:43, frissítve: kedd 22:02

A Mazsihisz betiltatná a Horthy-szobrokat, a Zsidó Világkongresszus alelnöke pedig a Jobbikot. Közben Ronald S. Lauder elnézést kért Orbántól, mert elolvasta egy interjúját.

Betiltaná a Horthy-szobrokat a Mazsihisz – Feldmájer Péter elnök ezt a Zsidó Világkongresszuson mondta a Hír TV-nek. A szervezet a kormányfőhöz fordul, azt is kérik Orbán Viktortól, hogy a jövőben jogi eszközökkel tiltsa meg, hogy Horthy Miklósról utcákat, illetve köztereket nevezzenek el Magyarországon.

– Nem szeretném azt, ha valamelyik magyar faluban Mussoliniről és Hitlerről neveznének el utcákat. Nem tudok arról, hogy volna ilyen Magyarországon, de hát nagyon sok mindent ki lehet találni, amivel az embertársainkat tudjuk bántani. El kell gondolkodni most már, hogy ilyen törvényeket is kell hozni – jelentette ki Feldmájer Péter.

Betiltatnák a Jobbikot

A kongresszus utolsó napján a felszólalók a szélsőségesekkel szembeni fellépést sürgették. A szervezet alelnöke a Jobbikot is betiltaná. Bár a radikális pártot a választók juttatták be a parlamentbe, Moshe Kantor az AP hírügynökségnek azt mondta: kell, hogy korlátai legyenek a demokráciának.

Magyarország belpolitikájába történő durva beavatkozásnak nevezte a Jobbik, hogy a Zsidó Világkongresszus alelnöke betiltana egy demokratikusan megválasztott pártot. Az ellenzéki párt közleményében azt írta, napok óta a kormánytól kezdve a balliberális pártokig mindenki a Mazsihisz és a világkongresszus kegyeit keresi, miközben észre sem veszik a világszervezet provokatív követeléseit.

Lauder elolvasta, és bocsánatot kért

Elnézést kért Orbán Viktortól a zsidó világkongresszus elnöke. Ronald S. Lauder hétfőn bírálta a magyar kormányfőt, amiért a miniszterelnök szerinte nem határolódott el élesen a szélsőjobboldaltól.

Lauder mai záróbeszédében azonban azt mondta, elolvasta Orbán Viktor interjúját, amelyet néhány napja adott egy izraeli lapnak: ebben azt mondta, hogy a Jobbik veszélyt jelent a demokráciára és megsérti az emberi jogokat. „Úgy érzem, hogy ez nagyon erős és határozott megjegyzés volt a miniszterelnök részéről. Ezért elnézést kérek.” - fogalmazott a Zsidó Világkongresszus elnöke.


Zoltai már vasárnap megemlítette

Mint ismert, vasárnap, a Zsidó Világkongresszus megnyitója előtt Zoltai Gusztáv, a Mazsihisz ügyvezető igazgatója a  Hír TV-nek elismerte, hogy a jelenlegi kormány sokat tett a gyűlölet visszaszorításáért, de szerinte további lépésekre van szükség, például hogy ne lehessen Horthy-szobrot avatni Magyarországon.

– A nyugat-európai antiszemitizmus más jellegű, hiszen ott nem volt holokauszt, itt nálunk egészen más, a jelenlegi, a Jobbik-féle antiszemitizmus egy penészszagú valami. Persze, hogy tiltakozunk, amikor utcát neveznek el Horthy Miklósról, amikor szobrot avatnak, hiszen tudjuk, hogy az első zsidótörvénytől kezdve az utolsóig a magyar korabeli törvényt ő hagyta jóvá és írta alá, ezért mi nem tudjuk tisztelni Horthy Miklóst – jelentette ki Zoltai Gusztáv.

Durván mellélőttek Orbán beszédével

Külföldön hangosabbak a hazánkban, még a parlamentben is megnyilvánuló antiszemita hangok – vélekedett a minap Zoltai Gusztáv. Mindeközben a Klubrádió internetes kiadása szemérmetlen „félrefordítással” antiszemitázta le Orbán Viktort. A honlapnak a Zsidó Világkongresszust taglaló külföldi sajtófigyelésében a Die Presse „Orbán antiszemita-ellenfélként lép fel” című cikkét sikerült úgy „interpretálnia”, hogy Orbán meggyőződéses antiszemitának mutatkozott, később ezt korrigálták. A miniszterelnök beszédét itt olvashatja.

Feldmájer Péter, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöke hétfőn a Hír Televíziónak elmondta, hogy Orbán Viktor beszéde erkölcsi oldalról egyértelmű választ adott az antiszemitizmus visszaszorítása érdekében, de ennek a jogi hátterét még meg kell alkotni.

A Hír TV Célpont című műsorának nem kommentálták a Zsidó Világkongresszus küldöttei a szervezet Orbán Viktor beszédét elítélő közleményét. Az oknyomozó műsornak többen is úgy nyilatkoztak: az állásfoglalást nem ismerik, és arról szavazás sem volt.

Zoltait és Kövest sem választották alelnökké

Újraválasztották Ronald Laudert a Zsidó Világkongresszus elnökévé a szervezet közgyűlésén. Zoltai Gusztáv, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének ügyvezető igazgatója, és Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbija is pályázott az alelnöki helyek egyikére, ám nem kerültek be a plénumba. A világkongresszus társelnöke Mose Kantor és Mervyn Smith lett.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!