2024. 05. 13. Hétfő Szervác, Imola napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Hazahúzó 01:00

Fegyvereket dobtak le a kurdoknak

2014. október 20., hétfő 10:56, frissítve: hétfő 17:58

Fegyvereket, muníciót és orvosi segélyt dobott le az amerikai légierő az Iszlám Állam által ostromolt szíriai Kobanit védő kurdoknak.

250 ezer szíriai kurd menekült a Törökország délkeleti részén lévő menekülttáborba az ostromlott Kobani városából. Velük együtt immár több mint 1,3 millió szír menekült él török táborokban. Elszállásolásuk kormányzati költsége már meghaladta a 3 milliárd dollárt. „Ebben az iskolában több mint 5000 ember él, a fele gyermek. Az ellátásukról az ENSZ menekültügyi biztossága, a világélelmezési program, az UNICEF, a török katasztrófavédelem és más partnerek gondoskodnak, akik összefogtak, mert rájöttek, hogy a gyermekeknek lelki és szociális gondozásra van szükségük. Az embereket el kell szállásolni, meg kell védeni, és így lehet jobb tábori viszonyokat teremteni” – fogalmazott az ENSZ humanitárius vezetője.

A török–szír hátársávot őrző kerítést több helyen megbontották a menekültek, ezért ide katonákat vezényeltek. Sok kurd nem mer átmenni Törökországba. Attól félnek, hogy nem mehetnek vissza Kobaniba.

A Hír Televízió által megkérdezett biztonságpolitikai szakértő szerint megváltozott a török kormány hozzáállása is a kurdok tekintetében. „A törökök most már azt sugallják, hogy semmi különbség sincs. Egyformán ellenség Asszad, egyformán ellenség a kurd, és egyformán ellenség az ISIS, az Iszlám Állam. Ettől kezdve rendkívül nehéz dilemma elé állítják a Nyugatot. Érdekes módon a törökök most már a kurdokkal ugyanúgy bánnak, tehát néhány nappal ezelőtt elkezdték bombázni őket” – nyilatkozta Nógrádi György.

Közben fegyvereket, muníciót és orvosi segélyt dobott le az amerikai légierő az Iszlám Állam által ostromolt szíriai Kobanit védő kurdoknak. A légierő 27 csomagot dobott le, bennük kézi fegyverekkel, lőszerekkel és orvosi ellátmánnyal. A támogatással az volt a cél, hogy lehetővé tegyék az Iszlám Állam elleni harc folytatását, és így megakadályozzák, hogy a dzsihadisták teljesen bekebelezzék a török–szíriai határon fekvő várost.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!