2024. 05. 11. Szombat Ferenc napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Bayer show 13:00

Fegyházbüntetést kértek Portikékra

2014. január 31., péntek 21:33, frissítve: szombat 11:34

Fegyházbüntetést kért az ügyész a Prisztás-gyilkosság vádlottjaira a Fővárosi Törvényszéken. A másfél évtizeddel ezelőtt elkövetett bűncselekményben Portik Tamást a gyilkosság megrendelésével vádolják, F. Ferencet azzal, hogy a tett helyszínére csalta Prisztás Józsefet, H. Istvánt pedig azzal, hogy lelőtte a férfit.

Méretes kartondobozban hordja magával Portik Tamás a perének iratanyagát. Két társával együtt azzal vádolják, hogy megölték Prisztás József vállalkozót. Az ügyészség szerint Portik volt a gyilkosság megrendelője, H. István a végrehajtója, F. Ferenc pedig a bűnsegéd, aki 1996. november 1-jén a tett helyszínére csalta Prisztást. Péntek délelőtt az ügyész mondta volna el perbeszédét, ám a harmadrendű vádlott váratlan bejelentést tett.

F. Ferenc azt állítja: a számára korábban ismeretlen Portik Tamás azzal kereste őt fel 15 évvel ezelőtt, hogy hozzon össze egy találkozót akkori üzlettársával, Prisztás Józseffel. Arról azonban – elmondása szerint – fogalma sem volt, hogy Portik gyilkosságot tervez. F. Ferenc könnyeivel küzdve emlékezett vissza a történtekre. „Őszinte részvétemet szeretném kifejezni még egyszer. Nem volt semmi tudomásom, hogy készülhet ellene valami.”

Az ügyészség szerint a bizonyítékok ellentmondanak a férfi vallomásának. A mobiltelefonok híváslistái és cellainformációi azt támasztják alá, hogy a három vádlott jól ismerte egymást, és együtt tervezték meg a gyilkosságot. „F. Ferenc harmadrendű vádlott a híváslisták adatai alapján a Portik Tamással való kapcsolatfelvétel során kezdeményező, majd a kapcsolat során együttműködő volt” – mondta Csicsák Zoltán ügyész.

Az ügyészség szerint a vádlottak összjátékát támasztja alá az is, hogy a gyilkosságot végignéző F. Ferenc tudatosan félrevezette a hatóságot. „Fazekas Ferenc tudta, hogy mi fog ott történni, és tudta, hogy mi a szerepe utána. Az a szerepe, hogy tudatosan félrevigye a nyomozást, rossz személyleírást adjon H. Istvánról.”


Az ügyész fegyházbüntetést és közügyektől eltiltást kért mindhárom vádlottra. „Portik Tamás anyagi érdekből vezérelve szándékosan felbujtotta, rábírta H. Istvánt, hogy ölje meg Prisztás Józsefet. Ehhez pedig F. Ferenc szándékosan segítséget nyújtott, amikor információkat adott Portik Tamásnak, illetve a helyszínre csalta a sértettet” – mondta Csicsák Zoltán.

Az ügyész arra kérte a bírói tanácsot, hogy az ítélet meghozatalakor értékelje súlyosító körülményként, hogy előre kitervelten, nyereségvágyból követték el Portikék a brutális gyilkosságot. Hétfőn a védelem kap szót, az ügyvédek elmondhatják perbeszédeiket.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!