2024. 05. 19. Vasárnap Ivó, Milán napja
Jelenleg a TV-ben:

Poltikai hobbista

Következik:

Vezércikk 04:00

Ezért nem adta ki a kiürítési parancsot

2014. április 19., szombat 07:31, frissítve: szombat 20:52

Attól félt, hogy elsodorja az utasokat a víz, ezért nem adta ki azonnal a kiürítési parancsot az elsüllyedt dél-koreai komp kapitánya.

A férfit a hajó legénységének két másik tagjával együtt letartóztatták. Gondatlanságból elkövetett emberölésért és a tengeri jog megsértéséért emelhetnek vádat ellenük. Pénteken derült ki, hogy a hajón marasztalták az utasokat azután is, hogy az süllyedni kezdett. A búvárok még mindig próbálják menteni a hajón rekedt utasokat: levegőt pumpálnak a hajótestbe, hogy segítsék az esetleges túlélőket. A négy napja történt balesetnek 29 halálos áldozata van, és több mint 270 embert, köztük sok középiskolást eltűntként tartanak számon.

A kapitány ráadásul nem volt a kormánynál, amikor a szerencsétlenség történt. Állítása szerint azért adott parancsot későn a hajó kiürítésére, mert attól félt, hogy a vízbe került utasokat elsodorhatják a hullámok. „Először elrendeltem a kiürítést, de aztán mégis maradásra utasítottam az utasokat, mert még nem érkeztek meg a mentőhajók” – mondta a hajó kapitánya.

A búvárok továbbra is azon dolgoznak, hogy elérjék a hajón rekedt utasokat, köztük azt a sok középiskolás tanulót, akik kirándulni indultak a komppal. Bár a mentőcsapatok levegőt pumpálnak a hajótestbe, egyre kisebb az esélye, hogy találnak túlélőket. A parti őrség szerint az egyik búvár a hajó ablakán keresztül észrevett több holttestet, de a felszínre hozni már nem tudta őket.

A nyomozók továbbra is vizsgálják, mi okozhatta a balesetet. A legvalószínűbbnek azt tartják, hogy a hajót kormányzó harmadtiszt túl éles fordulatot vett, ezért borult az oldalára a komp. A kapitány és a legénység két másik letartóztatott tagja ellen egyebek között gondatlanságból elkövetett emberölésért emelhetnek vádat.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!