2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Láncreakció 13:00

Ez új: itt a vízummutyi, titkolózott a külügy

2017. február 8., szerda 09:36, frissítve: szerda 14:55

Súlyos visszaélések történtek a moszkvai magyar konzulátuson az elmúlt években – írja az Index.

A portál arra a belső vizsgálati anyagra hivatkozik, amelyet az LMP-s Szél Bernadett perelt ki a Külgazdasági és Külügyminisztériumtól.

A dokumentum szerint több ezer schengeni vízumot adtak ki 2013 ősze óta a moszkvai magyar nagykövetség konzuli osztályán egy borokkal üzletelő cég, a Monte Tokaj Kft. meghívására. Róluk valójában azt sem tudták, kicsodák, az oroszok feltüntetett úti célja pedig hamis volt.

A vízumgyárban Kiss Szilárd volt agrárdiplomata játszott kulcsszerepet, feltűnt benne továbbá a később bebukott Quaestor is. A jogosulatlan vízumszerzés több uniós tagállamnak is feltűnt, de a tárca ezt eltitkolta, még feljelentést sem tett az ügyben.

Szijjártó Péter azzal hárított, hogy a történtek idején nem ő volt a külügyminiszter, de a dokumentumokat átadták a rendőrségnek.

– A jelentésben foglalt események jóval azelőtt történtek, hogy én a Külgazdasági és Külügyminisztérium környékén bármilyen módon feltűntem volna. A jelentésben említett Kiss Szilárddal soha nem dolgoztam együtt, ő azóta nem dolgozik a minisztériumban, hogy én itt vagyok. Amióta én vezetem ezt a minisztériumot, azóta ilyen visszaélések nincsenek.

– Ezt az ügyet akkor nem vizsgálják tovább? Nem tesznek feljelentést?

– A dokumentumot átadtuk a rendőrségnek.

(Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter)

Mintegy száz feljelentést tett tavaly a Nemzeti Védelmi Szolgálat hivatalnokok ellen korrupció és hivatali visszaélés miatt.

Az LMP büntetőfeljelentést tesz az ügyben. Szél Bernadett társelnök szerint Kiss Szilárdnak és társainak azért kell felelnie, mert olyan orosz állampolgárok utazhattak be a schengeni övezetbe, akik nemzetbiztonsági kockázatot jelentettek Magyarország és az EU más tagállamára nézve is.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!