2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:00

Exit poll: az Osztrák Néppárt nyert a választáson

,

2017. október 15., vasárnap 17:12, frissítve: vasárnap 17:57

A konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) győzött az előre hozott osztrák parlamenti választásokon vasárnap az Ö24 televízió által végzett exit poll eredmény szerint. A több mint 6,4 millió választásra jogosult közvetve arról is döntött, hogy milyen irányba terelődjön az ország politikája. A várakozásoknak megfelelően a legtöbb szavazatot az eddigi külügyminiszter, Sebastian Kurz konzervatív pártja, az Osztrák Néppárt kapta. Így Ausztriának 31 éves kancellárja lehet, akinek a politikája közel áll Orbán Viktoréhoz – az elsők között vette ugyanis védelmébe a magyar kormány menekültügyi megoldásait külföldi fórumokon is. A voksok körülbelül negyedére számíthat a bevándorlásellenes Osztrák Szabadságpárt, és hasonló eredményt várnak az Osztrák Szociáldemokrata Párttól is. Az országban azért kell előre hozott választásokat tartani, mert a szociáldemokraták és a néppárt közötti nagykoalíció tavasszal válságba került.

A konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) győzött az előre hozott osztrák parlamenti választásokon vasárnap az Ö24 televízió által végzett exit poll eredmény szerint. Az ORF-en bemutatott másik exit poll szerint is az ÖVP nyerte a választást 30,2 százalékkal. A szociáldemokrata és a bevándorlásellenes párt fej fej mellett áll egymás mellett. Az FPÖ (26,8 százalék) néhány tized százalékkal előzi meg az SPÖ-t (26,3).

„Most adtam le a szavazatom, és remélem, hogy sok osztrák él majd ezzel a jogával. Jó eredményben reménykedem, hogy valódi változás történhessen Ausztriában” – mondta a pártelnök.

A jelenlegi kancellár, Christian Kern felesége, Evelin társaságában járult az urnákhoz. Pártja, a szociáldemokrata párt már nem számolhat olyan jó eredménnyel, mint kormánykoalíciós társa: a közvélemény-kutatások szerint a választók negyede szavazhatott rá.

„Optimisták vagyunk, most a választókon a sor. Jó kampányunk volt, és a napokban tovább erősödtünk. Most várnunk kell estig. Előtte még megnézem az Austria Wien meccsét – remélem, mindkét helyen jól alakulnak majd a dolgok” – nyilatkozta a kancellár.

Szintén a szavazatok negyedére számíthat a bevándorlásellenes szabadságpárt.

Osztrák elemzők szerint lehetséges, hogy a néppárt a radikális jobboldali pártot, nem pedig a szociáldemokratákat választja majd koalíciós partnernek.

Ausztriában azért írtak ki előre hozott választásokat, mert elmérgesedett a viszony a nagykoalíció tagjai, azaz a néppárt és a szociáldemokraták között. Az előrejelzések szerint a három nagy párt mellett még három kisebb politikai erőnek, köztük a zöldeknek és a liberálisoknak van esélyük bekerülni a parlamentbe. A választáson összesen 6,5 millió 16. életévét betöltött szavazópolgár jogosult részt venni.

Élő bejelentkezés 17 órakor:


Élő bejelentkezés Bécsből 15 órakor:

Stúdióbeszélgetés:


@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!